Nyheter

Her er Nøkkelhull-kravene

HELSEHULL: Kravene for hvilke produkter som kan bli merket med Nøkkelhullet, er klare. Merket skal pryde sunne produkter fra neste år - om lanseringen skjer i mai eller i september, avhenger av hva Mattilsynet og kjedene kommer frem til at er praktisk mulig.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere er det bare Sverige som har hatt nasjonale krav til Nøkkelhullet. Nå følger Norge og Danmark. Ifølge det svenske Livsmedelsverket skjerpes kravene kraftig for enkelte produkter.

Blant annet har ikke Norge og Danmark villet tilpasse seg svenskenes forkjærlighet for søtt brød med lite fullkorn - derfor forsvinner Nøkkelhullet fra åtte av ti merkede myke brød. - Et altfor stort skritt, protesterer ernæringsansvarlig Elisabet Ritter i bransjeorganisasjonen Livsmedelsföretagen.

I de nye kraveme tillates ikke søtningsmidler eller godkjente nye produkter med søtende egenskaper i produkter som vil vil ha Nøkkelhullet. Olje og fett som brukes i produktene, kan bare inneholde 2 % industrielt fremstilte transfettsyrer.

Her er kravene for . de forskjellige produktene. Alle målene er per 100 gram av produktet, dersom ikke annet er oppgitt. «Sukkerarter» er forkortet til «sukker».

1. Melk og tilsvarende syrnede produkter: Høyst 0,7 g fett.

2. Smakssatte, syrnede melkeprodukter: Høyst 0,7 g fett og 9 g sukker.

3.Vegetabilske produkter til samme bruk som melkeproduktene i punkt 1: Høyst 1,5 g fett, 5 g sukker og 0,04 g natrium. Mettedde fettsyrer høyst 33 % av det totale fettinnholdet.

4. Produkter av en blanding av melk eller fløte, beregnet for bruk tilsvarende fløte, og tilsvarende syrnede 5 produkter: Høyst 5 g fett, 5 g sukker og 0,1 g natrium.

5. Helt eller delvis vegetabilske produkter for samme bruk som i punkt 4: Høyst 5 g fett, 5 g sukker ke og 0,1 g natrium. Mettede fettsyrer høyst 33 % av det totale fettinnholdet.

6. Ferskost og tilsvarende smaksatte produkter: Høyst 5 g fett og 0,35 g natrium.

r 7. Margarinost og tilsvarende smaksatte produkter: Høyst 17 g fett og 0,5 g natrium. Mettede fettsyrer høyst 20 % av det totale fettinnholdet.

8. Annen ost (unntatt smelteost) og tilsvarende smaksatte produkter: Høyst 17 g fett og 0,5 g natrium.

9. Matfett og matfettblandinger som regnes som smørbart fett, og tilsvarende smaksatte produkter: Høyst 41 g fett og 0,5 g natrium. Mettede fettsyrer høyst 33 % av det totale fettinnholdet.

10. Oljer og flytende margariner og matfettblandinger: Høyst 0,5 g natrium. Mettede fettsyrer høyst 20 % av det totale fettinnholdet.

11. Kjøtt og lever av sa storfe, svin, hest est,, sau, geit, fjærfe e eller vilt: Høyst 10 g fett. 12. Fisk, skalldyr, skjell og andre bløtdyr. 13: Produkter fremstilt av minst 50 prosent kjøtt, fisk eller skalldyr, og produkter beregnet som hoved-proteinkomponent i et måltid eller som pålegg, fremstilt av minst 95 prosent vegetabilsk råvare: Høyst 10 g fett (av annet enn fisk), høyst 5 g sukker. Produktene skal ikke være panerte, men kan inneholde saus eller lake. 14. Ferdig tilberedte produkter (utenom dem i punkt 15-17) beregnet som hovedmåltid, og som inneholder 400-750 kcal per porsjon og minst 25 g grønnsaker/ frukt/bær (unntatt peanøtter og g potet): Høyst 30 % av energiinnholdet kan komme fra fett (40 % fra fisk med over 10 % fettinnhold). Høyst 3 g renfremstilte sukkerarter og 0,5 g natrium.

15. Piroger, pizza og andre paier (unntatt dessertpaier) som inneholder minst 250 kcal per porsjon og minst 25 g grønnsaker/frukt/bær (unntatt peanøtter og potet): Høyst 30 % av energiinnholdet kan komme fra fett. Høyst 3 g renfremstilte sukkerarter og og 00 ,5 g natrium. Cereal-delen skal s inneholde minst 15 prosent fullkorn.

16. Smørbrød, baguetter, wraps o.l. som inneholder minst 250 kcal per porsjon og minst 25 g grønnsaker/frukt/ bær b (unntatt peanøtter og potet): Høyst 30 % av energiinnholdet kan komme fra fett. Høyst 3 g renfremstilte sukkerarter og 0,4 g natrium. Cereal-delen skal inneholde minst 25 prosent fullkorn.

17. Supper (ferdige og tilberedt etter produsentens anvisning) som inneholder minst 150 kcal per porsjon og minst 25 g grønnsaker/frukt/ bær (unntatt peanøtter og potet): Høyst 30 % av energiinnholdet kan k komme fra fett.

Høyst 3 g renfremstilte sukkerarter og 0,4 g natrium.

18. Frukt og bær.

19. Poteter, rotfrukter, belgfrukter (unntatt peanøtter) og andre grønnsaker: Høyst 1 g renfremstilte sukkerarter og 0,2 g natrium.

20. Mykt brød og brødmikser der det bare skal tilsettes vann, og som inneholder minst 25 % fullkorn: Høyst 7 g fett, 5 g sukker og 0,5 g natrium. Minst 5 g kostfiber.

21. Hardt brød og skorper som inneholder minst 50 % fullkorn: Høyst 7 g fett, 5 g sukker og 0,5 g natrium. Minst 6 g kostfiber.

22. Ufylt pasta som inneholder minst 50 % fullkorn: Høyst 0,4 g natrium. Minst 6 g kostfiber.

23. Frokostblandinger og müsli som inneholder minst 50 % fullkorn: Høyst 7 g fett, renfremstilte sukkerarter, 13 g sukker og 0,5 g natrium. Minst 6 g kostfiber.

24. Mel, kli og andre cerealprodukter som inneholder 100 % fullkorn: Minst 6 g kostfiber.

25. Grøt og grøtpulver som inneholder minst 50 % fullkorn: Høyst 5 g fett, 5 g sukker og 0,2 g natrium. Minst 6 g kostfiber.

Powered by Labrador CMS