Nyheter

Holder laksen fersk i 20 dager

Etter flere års forskning har Nofima kommet fram til en pakkemetode som gjør at laks kan holde seg fersk i inntil 20 dager. Superfresh heter forpakningen som Vartdal Plastindustrier lanserer på sjømatmessen i Brussel denne uken.

Publisert Sist oppdatert

Kort fortalt er Superfresh en forpakning der laksen legges på en bleieliknende CO₂-emitter bestående blant annet av bakepulver og sitronsyre og pakkes på en slik måte at luften i forpakningen fjernes før forseglingen. Denne pakkemetoden kalles MAP som står for Modifisert Atmosfære Pakking. Superfreshmetoden gjør at laksen kan holde seg fersk i inntil 20 dager ved konstant lav temperatur eller 10-12 dager ved 4 plussgrader.

I første omgang er det forsket fram en pakkemetode spesialdesignet for torsk- og laksefilet, men etter hvert vil metoden også kunne brukes på andre fiskeslag og også for kjøtt.

– Etter forseglingen utvikler puten CO₂-gass og den har også absorberende egenskaper. Denne CO₂-emitteren er tilpasset produktet slik at den ikke endrer fiskens pH-verdi og sensoriske tester viser dessuten at fisken ofte har høyere kvalitet enn for sammenlignbare pakkemetoder, sier seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen til Nofima.no. I første omgang er det forbrukerpakningene som er klare for markedet, men senere vil det også komme transportforpakninger. I tillegg til økt holdbarhet har denne forpakningsmetoden store transportfordeler med seg. Den nye pakkemetoden krever mindre volum og kan fraktes sammen med annen mat. Fremdeles transporteres mye fisk i kasser med is som krever mer volum og det blir mye ekstra vekt grunnet all isen.

Powered by Labrador CMS