Nyheter

Hvitoster

Publisert

Denne ostegruppen er den desidert største i Norge, med Norvegia, Synnøve Gulost og Jarlsberg som ledende merkevarer.De vellagrede ostene og andre skorpeoster tar seg særdeles godt ut i ostedisken. Hvitoster kan variere fra nesten myke til veldig harde. Karakteristisk for disse er at de kan rives eller skives, og at de utvikler en smak som blir kraftigere jo lengre osten lagres.Nesten alle osteproduserende land har sin «nasjonal-ost» innenfor denne kategorien ? oster som gjennom generasjoner har utviklet sitt særpreg utfra råvarer og produksjonsmetoder.

Kremosterer en stor ostegruppe med mange varianter. Avhengig av fettinnhold varierer konsistensen fra lett til kremaktig. Ostene er i tillegg til naturell, tilsatt krydder, urter, frukt eller andre ingredienser.

Raclette og fondueer opprinnelig spesialiteter fra Sveits. Begge er retter hvor oppvarmet ost inngår som hovedingrediens, og hvor annen mat serveres til.Ost med mye smak enger seg særlig godt til raclette, og spesielt Sveitser og Port Salut. Raclette-osten skal varmes til den kan skrapes, mens fondue består av ost smeltet i en blanding av hvitvin og stivelse, og er altså seigt flytende.

Kittmodnede osterMyke oster, som har en glatt skorpe som gir grobunn for den røde muggkulturen. Etterhvert som osten modnes, blir både fargen og smaken sterkere. Kittmodnede oster kan ofte ha en markert lukt, men likevel være milde i smaken.

Blåmuggosthar i motsetning til de kittmodnede ostene og hvitmuggostene muggdannelsen inne i osten. Dette oppstår ved at man før den første lagringen stikker ostene med nåler, slik at det skapes luftrom i osten. I våre dager tilsettes en ørliten del av muggkulturen allerede i melken på meieriet, før selve osteproduksjonene begynner.

Parmesaner en hard ost fra Italia, som produseres helt og holdent uten bruk av tilsetningsstoffer. Grana Padano og Parmigiano-Reggiano er begge navn på Parmesanoster. Ordet «grana» betyr kornete på italiensk, og henspiller på at ostens indre er hard og kornete, og skal smuldre lett når den er moden. Osten produseres i store hjul (36 kg) og lagres i minimum ett år.

Hvitmuggoster en enormt populær gruppe ost som finnes i mange varianter ? de mest kjente er Brie og Camembert, som igjen finnes i en rekke ulike kvaliteter. Hvitmuggostenes mugg ligger utenpå og gir ostene en fløyelsmyk overflate.

Fetaer en gresk ost, som opprinnelig ble laget av geitmelk. Den danske fetaen, derimot ? som faktisk er ledende i Hellas ? er laget av kumelk. Navnet har osten fått etter måten den ble solgt på ? feta betyr rett og slett stykke.Osten ble presset i store blokker, og for å få den med seg, måtte man skjære den opp i stykker. Fetaen lagres opprinnelig i saltlake, som foruten å påvirke smaken gir osten en lang holdbarhet.

Powered by Labrador CMS