Nyheter

Hvor kommer fisken i fiskekakene fra?

NRK har de siste dagene skrevet om fiskekaker laget i Lofoten uten et eneste gram norsk fisk, og fiskekaker med kun norsk fisk som knapt er merket med dette.

Publisert Sist oppdatert

«Hemmelighetsfull fiskekakepakke har innhold fra Lofoten» er en overskrift på nrk.no i dag. Den handler om First Price-fiskekakene med innholdsfortegnelse som ikke avslører mer enn at de er laget av 52 prosent «fisk». NRK lurer på hvorfor, når den er produsert av norsk fisk i et fiskevær i Lofoten.

Bakgrunnen for saken er at NRK på mandag skrev om Fiskeriet hjertefiskekaker som Lofoten-eier Insula produserer i Lofoten – uten at de inneholder et eneste gram norsk fisk. Begrunnelsen til Insula er at fiskemat laget av norsk fisk er for dyr for mange forbrukere.

Men i Stamsund i Lofoten har NRK funnet ut at det produseres norske fiskekaker av norsk fisk for en krone stykket.

– Alle fiskematproduktene vi produserer i Stamsund inneholder kun norsk fisk, sier kommunikasjonssjef i Norgesgruppen Kine Søyland til NRK. Fiskekakene kan selges så billig blant annet fordi Lerøy, som produserer dem, eier store deler av næringskjeden selv. I tillegg lages produktene med rimelige emballasjeløsninger, ingen kostnader til markedsføring og enkle designløsninger.

Fiskekakene består av norsk torsk, hyse og sei, avhengig av sesong og tilgjengelighet. Men i innholdsfortegnelsen står det bare «fisk».

– Det er fordi vi ønsker å holde prisene på produktet så lav som mulig, og det får vi til ved å ikke lage spesialtilpasset emballasje eller merking til First Price fiskekaker, sier Søyland. Børge Soleng, daglig leder i Lerøy, sier de nå vurderer å gå i dialog for å få en tydeligere merking på emballasjen.

Powered by Labrador CMS