Nyheter

Ikke god nok brødmerking

Merkingen som skal fortelle forbrukerne hvor grovt brødet er, er ikke god nok, mener Forbrukerrådet.

Publisert Sist oppdatert

– Vi finner grovbrød som har hvetemel, gluten og vann som hovedingredienser. Likevel scorer de høyt på grovhetsskalaen. Nå er det på tide med en opprydding, sier Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet til Aftenposten.

Forbrukerrådet mener forbrukerne kan bli villedet til å tro at brødene er grovere og sunnere enn de er, og mener brødskalaen beregner grovhet på en måte som ikke harmoniserer med etablerte beregningsmetoder.

– Intensjonen med brødskalaen er god, men med dagens beregningsmåter er den misvisende. Den er utviklet for å gjøre det enkelt å velge grovt. Men realiteten er at brødene ikke er så grove som du tror. Den er på langt nær god nok, sier Instefjord, som mener merkeordningen bør revideres.

NHO Mat og Drikke, som er ansvarlig for merkeordningen, har lest rapporten fra Forbrukerrådet og sier de ikke kommer til å endre bruken. – Men vi vil endre det slik at nøyaktig grovhetsprosent skal stå rett i nærheten av grovhetsmerket. Da vil forbrukeren enkelt få riktig og nøyaktig informasjon, sier Roald Gulbrandsen i NHO Mat og Drikke til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS