Nyheter

Ikke råd til eksport

En matprodusent fra Verran i Nord-Trøndelag kan ikke selge fisk til Sverige på grunn av de høye eksportavgiftene. – Avgiften burde komme an på størrelsen av det du eksporterer, en lik sum for alle er urimelig, sier Ulf Aas i «Matelskern» til NRK.

Publisert Sist oppdatert

Aas ønsker å selge bacalao til en butikk i Sverige, men føler at Eksportutvalget for fisk ødelegger for han.

– Før de i det hele tatt vil behandle søknaden min om å bli eksportør, må jeg betale 30.000 kroner. Det er en uoverkommelig sum når det er snakk om 50 kg bacalao, sier han.

For å kunne være eksportør av norsk sjømat må man betale en årsavgift på 15.000 kroner, uansett hvilke mengder fisk man ønsker å selge. Startavgiften ligger på 30.000 og pengene bruker staten blant annet til forskning.

– Klippfisk er et av landets eldste fiskeprodukter, og den er vel ferdig utforsket for hundre år siden, sier en oppgitt Aas oppgitt til NRK.

Fride Solbakken, rådgiver i Fiskeri- og kystdepartementet, sier at minsteprisen er til for å kunne luke ut useriøse aktører.

NRK sammenlikner den lille trønderske produsenten med SalMar-konsernet, som i fjor hadde et overskudd på 585 millioner kroner, men som betaler den samme avgiften.

Powered by Labrador CMS