Nyheter

Ja, vi elsker spekeskinke

95 prosent av det norske folk spiser spekeskinke først og fremst til selskap og festdager, og når de skal kose seg litt ekstra. Det viser en ny undersøkelse YouGov har gjennomført på vegne av Gilde.

Publisert Sist oppdatert

– Vi merker alltid en økning i skinkesalget rundt festtider. For mange er spekeskinka selvskreven på koldtbordet og til enhver tallerken med rømmegrøt, sier skinkeekspert Per Berg.

To av ti av de spurte i undersøkelsen opplyser også at de spiser langtidsmodnet skinke på reiser. Syv av ti nordmenn sier at de blir påvirket av utenlandsk matkultur og spisevaner når de er ute på reiser. Og over halvparten av oss tar med oss ulik matkultur og spisevaner hjem igjen.

– De siste årene har matvanene til nordmenn endret seg fordi de har reist og blitt inspirert av sydeuropeiske mattradisjoner, sier Berg.

Som du allerede har lest på handelsbladet.no, lanserer Gilde i disse dager den nye spekeskingen Æra, som modnes på Tynset i 14 til 24 måneder. Skinken er inspirert av gamle norske skinketradisjoner og av spanske Serranó.

– Tynset har et typisk norsk, tørt innlandsklima. Og det er nettopp den tørre luften som er en forutsetning for at smaken skal får utvikle seg langsomt. I tillegg må skinka henge luftig, mørkt og kjølig i lang tid. Ingen skinke kan kalle seg Æra før den har hengt til modning i 14 måneder, sier Berg.

Powered by Labrador CMS