Nyheter

Kampanje for saltkutt

Undersøkelser viser at over 80 prosent tror at vi spiser mer salt enn anbefalt, men under 40 prosent tror det gjelder dem selv. Denne uken drar Helsedirektoratet igang en informasjonskampanje om farene ved overdrevent saltinntak.

Publisert Sist oppdatert

En bør ikke spise mer enn cirka 5 gram salt om dagen. Mange får likevel i seg det dobbelte, og det øker faren for høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdom, magekreft og mer. Mange vet ikke hvor stor skade et høyt saltinntak kan gjøre på helsa.

– Det høye saltinntaket i befolkningen er en av vår tids store helseutfordringer, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet i en pressemelding.

– Over 30 prosent av befolkningen i Norge har høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk kan føre til hjerte- og karsykdommer, og hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken i Norge.

Denne uka kjører Helsedirektoratet i gang nok en informasjonssatsning mot befolkningen om salt. Denne gangen er det helsefaren som omtales direkte.

– Det er et behov for å fortelle folk hvor skadelig det er å spise for mye salt. Folk kan ikke klandres for det de ikke vet, men de kan opplyses. Derfor sammenligner vi et høyt saltinntak med annen risikooppførsel som man hadde før i tida – men som nå alle vet at er farlig.

Mesteparten av saltet vi får i oss er allerede tilsatt maten vi kjøper i butikken eller får servert. Industribearbeidede matvarer bidrar med hele 70–80 prosent av saltet i kostholdet vårt.

– Selv om folk kan gjøre mye for å redusere eget inntak gjennom små grep, kommer vi ikke langt uten et tett samarbeid med dem som lager og selger maten vi spiser. Derfor er Saltpartnerskapet etablert og vi ser allerede en svært positiv utvikling, sier Granlund.

Partnerskapet er et samarbeid mellom matvarebransjen, serveringsbransjen, forskningsmiljøer, bransje- og interesseorganisasjoner og helsemyndighetene. To av hovedmålene for partnerskapet er å øke bevisstheten om at saltreduksjon gir bedre folkehelse og gå redusere mengden salt i bearbeidet mat.

– Som forbruker har du også makt til å påvirke produsentene, fortsetter Granlund. -Det gjør du for eksempel ved å velge bort matvarer med mye salt eller manglende informasjon om saltinnhold. Fra desember 2016 blir det påbudt å oppgi saltinnholdet i de aller fleste ferdigpakkede matvarer.

Powered by Labrador CMS