Nyheter

Kårer Norges beste eplemost

Tirsdag neste uke får vi svaret på hvem som lager Norges beste eplemost.

Publisert Sist oppdatert

Kåringen er et samarbeid mellom Norsk Eplefest og Apéritif, og arrangeres for fjerde gang.

Eplemostene som deltar i den årlige kåringen er verken filtrert eller tilsatt konserveringsstoffer. De lages ved at eplene presses, mosten pasteuriseres for holdbarhetens skyld, og deretter tappes de i flasker eller boks, uten filtrering. Slike eplemoster er derfor uklare/grumsete og har gjerne bunnfall som er med på å fylle ut smaksbildet.

Til kåringen av Norges beste eplemost 2014 ble det testet totalt 78 moster fra følgende fylker: Akershus, Buskerud, Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Telemark og Østfold.

Blant årets moster er det åtte som skiller seg ut, og To av dem er så gode at de fortjener tittelen Årets beste eplemost. Hvilke to det er avsløres under et arrangement i Mathallen i Oslo, tirsdag 25. november, kl 17.00

Finalistene i kategorien eplemoster med én eplesort - til sammen er 54 moster testet:

Ringi James Grieve fra Ringi, Slependen, Akershus
Eplemost Bramley fra Safteriet, Stavanger, Rogaland
Eplemost Økologisk Discovery fra Grønvik Eplemost, Fister, Rogaland
Nyhuus Eplemost Gravenstein fra Nyhuus Gard, Gvarv, Telemark

Finalister i kategorien blandingsmoster - til sammen er 24 moster testet:

Eplemost Aroma/Summerred, Safteriet, Stavanger, Rogaland
Eplemost Summerred/Discovery/Katja fra Safteriet, Stavanger, Rogaland
Eplemoss Sofagalleriet, Moss, Østfold
Eple/gulrotjuice økologisk Katinka og gulrot fra Dyre Gård, Moss, Østfold

Smakspanelet bestod av Ragnhild Wright Ousland, vinkelner, Vaaghals, Jessica Senning, vinkelner, Popolare, Cecilie Magnusson, vinkelner, Louise, Chris Grøtvedt, barsjef, The Thief og Aksel Kolstad entertainer og eplemostelsker, Cafe de Consert

Eplehøsten 2014 går inn i historien som en av de beste, ifølge Jan Meland, prosjektleder for Frukt i fokus ved Landbrukets hus, Gvarv i Telemark. Han forteller om en fantastisk vekstsesong med god smakskvalitet i alle epledistriktene. Særlig store er avlingene i fruktområdene på Vestlandet. På Østlandet er avlingene litt mer variable, men jevnt over et ganske normalt volum. Like fullt er årets avling den største på seks år.

Powered by Labrador CMS