Handler øko ofte: Et flertall av danskene legger nå økologiske varer i handlekurven hver uke.

Nyheter

Kjøper økologisk hver uke

Publisert Sist oppdatert

Mer enn halvparten av alle dansker handler økologisk hver uke, og det selges mer økologisk havregryn enn ikke-økologisk. Økologisk kjøtt henger derimot etter.

Aldri tidligere har så høy andel av danskene regelmessig lagt økologiske varer i handlekurven. Nå kjøper 51,4 prosent økologisk hver eneste uke. Det viser nye tal fra 2017, som analyseinstituttet GfK ConsumerScan har behandlet for Økologisk Landsforening. I 2016 var det tilsvarende tall 48,7 prosent.

Økologi for alle

– At det nå er et flertall av danskene som legger økologiske varer i handlekurven hver uke, er en sterk markering av at økologi er for alle. Økologien brer seg i hyllene i butikkene og på danskenes tallerkener i alle deler av landet. Utvalget vokser, og det kvitterer danskene for ved å legge stadig flere typer øko-varer i kurven – til gavn for vår natur, grunnvann og dyrene, sier Per Kølster, formann for Økologisk Landsforening, i en pressemelding fra organisasjonen.

Mange varer har høy andel

Den positive utviklingen i øko-omsetningen innebærer at mange produkter etter hvert har nådd en høy økologisk markedsandel.

– I dag blir det solgt mer økologisk havregryn enn konvensjonelt havregryn. Og gulerøtter, yoghurt, bananer, egg, pasta og mel er også godt på vei oppover. Flere kjeder har valgt å selge kun økologiske varianter av bestemte varer, forklarer sjefskonsulent i Økologisk Landsforening, Helle Bossen, i samme pressemelding.

Kjøttet henger etter

At salget av øko-kjøtt henger etter, kan skyldes at det tilsynelatende kun er en tredjedel av danskene som er klar over at økologi er lik høy dyrevelferd. Det viser en undersøkelse fra Fødevareministeriet, ifølge Økologisk Landsforening.

– Salget av økologisk kjøtt har økt i de senere år. Men til tross for at et stort flertall av danskene ifølge undersøkelser er opptatt av dyrevelferd, er det stadig bare mellom 3,5 og 8 prosent av oksekjøtt, fjærkre og svinekjøtt solgt i dagligvarehandelen som er økologisk, sier Helle Bossen.

Utgjør en forskjell

Dette var bakgrunnen for at Økologisk Landsforening nylig satte ekstra fokus på dyrevelferden i økologisk landbruk gjennom kampanjen «Ren Madglæde» under overskriften «En himmel til forskjell».

– Der er en himmelvid forskjell når man kjøper økologisk kjøtt, melk og egg. Alle økologiske dyr kommer ut i det fri under åpen himmel, og de har god plass. De skal også ha økologisk for fra marker som er dyrket uten pesticider og kunstgjødsel. Så man bidrar altså både til å sikre bedre dyrevelferd og et renere miljø i Danmark når man kjøper økologisk, sier Per Kølster, formann for Økologisk Landsforening, i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS