Nyheter

Kjøttbransjen trenger fagfolk

Norske slakterier og kjøttbedrifter har en skrikende mangel på fagfolk. 69 prosent av norske kjøttbedrifter har underdekning på lærlinger, og 43 prosent mangler fagarbeidere, viser en oversikt fra NHO.

Publisert Sist oppdatert

– Ingen andre bransjer i matindustrien sliter så mye med å dekke dagens kompetansebehov som kjøttbransjen. Problemet er at for få unge velger å ta fagutdanning for å jobbe i bransjen, og i dag er vi helt avhengig av å importere utenlandske fagarbeidere, sier spesialrådgiver Espen Lynghaug i NHO Mat og Landbruk.

Kjøttbedriftene er stadig på jakt etter pølsemakere, slaktere og kjøttskjærere. Det er også mangel på butikkslaktere som jobber i butikkenes ferskvareavdelinger.

– Til slike yrker er det vanligst å gå to år på videregående skole, og så i lære i to år ved en bedrift for å få fagbrevet. Da har man en god og trygg jobb, med mange muligheter for faglig utvikling, sier Espen Lynghaug.

For å øke rekrutteringen har det de siste 18 årene blitt arrangert et eget Norgesmesterskap i kjøttfag.

– Konkurransen er blitt en suksess, og det faglige nivået på lærlingene er svært høyt. Uten NM er jeg sikker på at vi hadde vært i en enda verre rekrutteringssituasjon. Lokale opplæringskontorer og bedrifter gjør en kjempeinnsats ved å legge til rette for trening og lokale uttakskonkurranser.

Hvert år holdes regionale uttak på våren, med selve NM om høsten. I år arrangeres NM under den store festivalen Matstreif i Oslo fredag 13. september.

– Dette er en fin måte å vise fram hva kjøttbransjen jobber med, og det skjerper lærlingene. Det de tilbereder er imponerende, sier hoveddommer Bjørn Tore Teigen fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Powered by Labrador CMS