Nyheter

Kjøttet BLIR dyrere

Kjøttprisene kommer til å stige ? det er ingen vei utenom. Kjøttindustri-sjef John Retzius mener det er umulig for industrien å levere billigere kjøtt, og vil ikke være med på å presse ned lønna for å redusere prisene.

Publisert

Kjøttindustrien tjener altfor dårlig som det er. Og selv om det kan rasjonaliseres, er det ikke mulig å skaffe handelen billigere, norsk kjøtt. Det mener Retzius, daglig leder i Kjøttindustriens Fellesforening (Kiff).NHO-direktøren reagerer på utspillet fra Bernt Aas i Norsk Landbrukssamvirke. I Ukeavisen FK nummer 24 gikk Aas ut og oppfordret til å holde igjen på lønnsveksten for å sørge for lave matpriser.

Mye til lønnLandbruksminister Bjarne Håkon Hanssen har pekt ut industrien som pris-syndebukk. ? Men både vi og han vet at økonomien i industrien er dårlig. Nå analyserer vi kostnadene bak de 40 prosentene av utsalgsprisen som industrien står for: Hva er lønn og hva er energi, for eksempel, fortreller Retzius:? Det er ingen tvil om at lønnsposten er stor. Kjøttindustrien er en arbeidsintensiv næring. Noe kan nok rasjonaliseres, men det er helt feil for oss å legge ansvaret for billigere mat på våre ansatte, sier han, og vil ikke være med på at det er uventede toner fra NHO-hold.? Min vurdering nå er at vi må leve med en fortsatt lønnsvekst, i hvert fall pr time, minst på nivå med industrien for øvrig. Vi er en lavtlønnsnæring, og ikke så altfor sexy i rekrutteringssammenheng, sier han, og peker også på at industrien må gjøre stadig mer av jobben for handelen og forbrukerne med for eksempel pakking, merking og høyere foredlingsgrad.

? Er blitt billigere? Kjøttprisene har relativt sett blitt mye lavere de siste 15 årene sammenlignet med annen mat og med konsumprisindeksen. Men fremover vil prisene gå oppover som på andre varer, konstaterer Kiff-sjefen.? Også handelen vil gradvis få økte kostnader også til andre elementer enn varene, for eksempel lønninger og energi. Vi må etablere i opinionen at mat og handel med mat ikke er anderledes enn handel med andre varer.

Dyre kravOgså kravene fra det offentlige koster. Trygg mat, for eksempel ? når kjøttbeinmelet forsvinner fra fôret, koster det industrien 80 millioner kroner fordi slakteavfall fra storfe koster å bli kvitt i stedet for å innbringe en femtiøring pr kilo.John Retzius tror ikke det er kjøttprisene alene som bestemmer grensehandelen, og mener Svinesund ikke vil være spesielt aktuelt å sammenligne seg med den dagen grensene blir åpnere. For forbrukerne i de tettest befolkede områdene rundt Oslo er det for eksempel avgifter på alkohol og tobakk som trekker til Sverige på storhandel ? kjøttprisene er mer et spørsmål for dem som bor nærmere grensen, mener han.

Powered by Labrador CMS