Selv om mange sier de er villige til å kutte kjøttforbruket for klimaets skyld, spiser vi stadig mer kjøtt. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Nyheter

Kjøttforbruket vokser tross fromme klimatanker

Hver femte nordmann sier seg villig til spise mindre kjøtt for å kutte klimagassutslipp, men vi både produserer og spiser mer kjøtt enn før.

Publisert Sist oppdatert
(NTB): Alle typer kjøttproduksjon øker, og i fjor ble det produsert 344.000 tonn kjøtt i Norge. Det er 3,5 prosent mer enn året før og 7,1 prosent mer enn for fem år siden, skriver Dagsavisen.

– Et så høyt masseforbruk av kjøtt er et problem for klimaet og verdens ressurser. Det går ut over dyrevelferden og helsen og øker sykdomsrisikoen, sier forsker Unni Kjærnes ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

I fjor kom instituttet med en rapport som viste at én av fem er villige til å spise mindre kjøtt for å kutte klimautslippene. Tiltak som «kjøttfri mandag» er blitt mer utbredt, og det samme er vegetarmat, men det totale forbruket fortsetter å øke. Det overrasker ikke Kjærnes.

– Mediene har ikke vært opptatt av problemene, og det er ingen statlig informasjon. I stedet er det et voldsomt trykk for at forbrukeren skal spise mer kjøtt, sier hun og viser til Matprat-reklamene og dagligvarekjedenes tilbud i grillsesongen og til påske. Ifølge Framtiden i våre hender tar kjøtt rundt halvparten av kjedenes reklameplass.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS