Nyheter

Klart for kjøtt-NM

Torsdag er det for 15. gang duket for norsk kjøttmesterskap i Ålesund. Nivået blant deltakerne er i år så høyt at dommerne har økt vanskelighetsgraden i den prestisjetunge ferdighetskonkurransen.

Publisert Sist oppdatert

Totalt åtte lærlinger og seks svenner eller faglærte arbeidere i kjøttbransjen skal konkurrere i to separate klasser. I sistnevnte klasse har dommerne i år valgt å legge inn nye råvarer, blant annet lam, som stiller større krav til deltakernes skjæreferdigheter.

– Nivået på årets deltakere er ekstremt høyt. Enkelte har øvd i mange hundre timer i forkant av mesterskapet. Derfor har vi økt vanskelighetsgraden betydelig. For å komme helt til finalen må man virkelig beherske faget til fingerspissene – alt fra grovstykking og foredling til salgspresentasjon og tilberedningstips, sier Espen Lynghaug, fagsjef hos NHO Mat og Bio.

Han mener NM i kjøttfag bidrar til å øke fagstoltheten og bevisstheten i kjøttbransjen. – En konsekvens av dette er at nivået på produktene norske konsumenter finner i ferskvaredisken blir enda høyere. Det handler om å tilberede produktet og klargjøre råvarene på en måte som sikrer kunden suksess på kjøkkenet. Forbrukerne er derfor de største vinnerne, sier Lynghaug.

Hoveddommer fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Bjørn Tore Teigen, forteller at deltakerne har kvalifisert seg gjennom tøffe uttakskonkurranser. – I år har vi hatt tidenes hardeste uttak. Det er tydelig at det gir status å delta. Spesielt blant lærlingene blir det spennende å se hva de får til innovasjonsmessig. De er ofte litt mer vågale og ivrige, sier han.

Teigen spår en svært tett konkurranse i år. Han tror detaljer vil skille mellom medaljer og hederlig innsats. – Stadig flere trener sammen. Dette fører til at vi ser at mange av produktene er like. Derfor er det viktig å skille seg ut med unike og egne produkter, sier han.

Lærlingene skal skjære svin og storfe, svennene skal i tillegg bearbeide et halvt lam. Den erfarne dommeren er spent på hvordan deltakerne velger tilberede og vise fram lammekjøttet, som er nytt i år. – Lam er en eksklusiv råvare. Vi håper vi kan få vist at dette kjøttet kan brukes til mer enn pinnekjøtt, fenalår og lammestek, sier han. Teigen understreker at dommerne i år kommer til å være enda strengere på hygiene og orden.

Powered by Labrador CMS