Nyheter

Klart for laboratorieburger

I oktober blir den første hamburgeren som er dyrket i et laboratorium servert.

Publisert Sist oppdatert

Kjøttbiter fra stamceller er ingrediensen i det som forskerne håper skal bli en fullgod hamburger. Men selv om teknologien er til stede er det et stykke igjen til vi kan forvente storskalaproduksjon - prøverørsburgeren koster nemlig 250 000 euro - rundt to millioner norske kroner, skriver NRK.no.

Det er professor Mark Post og hans forskerteam ved Maastricht-universitetet i Nederland som dyrker frem hamburgeren. I fjor annonserte Post at de hadde lagd kjøtt ved hjelp av stamceller fra gris og et serum fra hestefoster. Nå har de gjort det samme med stamceller fra ku og serum fra kalver.

– I oktober vil vi bevise at vi ved hjelp av stamceller kan lage et produkt som ser ut som, føles som, og forhåpentligvis smaker som kjøtt, sa Post til American Academy for the Advancement of Science.

Stamcellene plasseres i en buljong av næringsmidler og kufosterserum. Der blir de til muskelceller, og kan duplisere seg selv opp til 30 ganger. For å lage én burger trenger de 3 000 biter med hjemmedyrket muskelvev. I tillegg blandes det inn 200 biter med fettvev.

Professor Stig Omholt, som er direktør for Centre for Integrative Genetics ved UMB sier at de har muligheten til å gjøre akkurat det samme i Norge - bare de får penger. – Dette representerer ikke noe teknologisk gjennombrudd, det gjøres bare i større kvanta, forklarer Omholt til NRK.no.

Powered by Labrador CMS