Nyheter

KLF tror kjedene har skrudd opp kjøttprisene

Fra juni til juli steg prisene på dagligvarer med hele 3,1 prosent. Tall fra SSB viser at kjøttprodukter er den varen som har absolutt mest å si for utviklingen i matprisene. I juli steg kjøttprisene med hele 3,4 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Administrerende direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen i Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund (KLF), sier til Nationen at det store prishoppet neppe bare kan forklares med matvarekjedenes innkjøpspriser.

– Det er ingenting av det jeg hører hos oss som tilsier at våre medlemmer har forhandlet til seg en pris på sine varer som de selger til dagligvarekjedene som skulle tilsvare et så stort prishopp. Prisene på kjøtt øker alltid fra juni til juli på grunn av jordbruksavtalen, men ikke så mye som dette, sier Juul-Hansen til avisen.

Han tror dagligvarekjedene har skrudd opp prisene på en rekke kjøttprodukter, som fram til nå har ligget kunstig lavt i pris.

– Dagligvarekjedene har lenge hatt priskonkurranse på for eksempel grisekjøtt. Dette er så viktige produkter for å tiltrekke seg kunder, at kjedene har solgt varer med tap. Mitt inntrykk er at kjedene nå har begynt å redusere hvor mye penger de er villige til å tape på kjøtt, sier Juul-Hansen.

Norgesgruppen sender ballen tilbake til kjøttprodusentene, og mener prisoppgangen skyldes dem.

– Vi har hatt prisøkninger fra våre kjøttleverandører, som vi i praksis i sin helhet har videreført til produktene vi selger i butikk, sier Per Roskifte, konserndirektør i Norgesgruppen, til Nationen. Roskifte sier at mange av deres kjeder fortsatt selger kjøttvarer med tap.

Christian Anton Smedshaug i Agri analyse mener at det i et dagligvaremarked på godt over 100 milliarder kronerer det vanskelig å se for seg at en økning på 350 millioner kroner for bøndene er det som har slått kraftig ut.

– Det er nok heller slik at andre ledd i kjeden benytter anledningen til å legge på andre kostnader. Når det er sagt har kjøtt vært utrolig lavt priset, så det er et sunnhetstegn hvis kjøttprisene nå stiger, sier Smedshaug.

Powered by Labrador CMS