Nyheter

Klimagalskap

Norsk kjøtt og melk reiser tusenvis av kilometer for å slippe toll. – Klimagalskap satt i system, mener Naturvernforbundets leder, Lars Haltbrekken.

Publisert Sist oppdatert

For å slippe toll på produksjon av mat i utlandet, bruker store internasjonale matprodusenter den spesiallagde og tollfrie kvoten «utanlands bearbeiding». For å bruke kvoten må matprodusentene sende norsk kjøtt og melk til land som Tyskland, Danmark og Irland – og tilbake til Norge, skriver NRK.

Naturvernforbundets leder, Lars Haltbrekken, kaller ordningen klimagalskap satt i system.

– Det er jo helt meningsløst å sende norsk melk til Tyskland for å produsere ost der, som så går tilbake til Norge. Det sier seg selv at den osten du da har på brødet eller knekkebrødet har reist flere tusen kilometer helt unødvendig. Men til skade for klimaet, sier han til NRK.

Statens Landbruksforvaltning sier rett ut at klima ikke var et hensyn som ble vurdert da ordningen ble innført.

På den danske fabrikken der Tulip lager dansk salami på norsk kjøtt, uttrykker kommunikasjonssjefen seg helt tydelig om klimautslippene som følger av kvoteordningen:

– Det er klart en forurenser mer når en må kjøre varer lenger enn det som er nødvendig. Spesielt i desse tider der det er stort fokus på å minske Co2-utslippene, så er det selvsagt ikke fornuftig, sier kommunikasjonssjef Rune Jungberg Pedersen hos Tulip til NRK.

Powered by Labrador CMS