Kommentar

Et krav for å sikre norsk matproduksjon

Årets jordbruksoppgjør er i gang, og 27. april leverte jordbruket sitt felles krav. Et av de viktigste momentene i dette kravet er å sikre norsk matproduksjon.

Publisert Sist oppdatert

Kommentaren er skrevet av leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag.

Bakgrunnen for årets krav i jordbruksoppgjøret har en alvorlig undertone. Krigen i Ukraina har vist sårbarheten både i verdens og Norges matberedskap. Gjennom årets krav trygger vi en løpende norsk matproduksjon framover.

Inntektsutvikling for bonden

For å sikre dette er det avgjørende at bonden får dekket alle ekstraordinære kostnader, i tillegg til et kraftig inntektsløft. Bondeinntekta har stått stille i lang tid, og mange teller nå på knappene. Nye tall fra Budsjettnemda for jordbruket viser at det forventes et kraftig fall i inntektene for 2022. Effekten av økte kostnader og tap av inntekt kan bli at vi i en tid hvor vi bør satse stort på norsk matproduksjon, risikerer at mange velger å gå ut av næringa. Sånn kan vi ikke ha det. Derfor mener vi at det trengs et kraftig løft, for alle produksjoner, over hele landet.

Dette vil trygge norsk matberedskap i en usikker tid, og er derfor svært viktig.

Stengte grenser

Krigen i Ukraina har minnet oss om viktigheten av å produsere så mye som mulig av mat til eget folk. For litt siden så vi omtalt i flere medier at det ikke var muligheter for å få tak i en gitt salattype i butikkene. Det var mangel på leveranser fra importøren. Enkelte butikker valgte da å ta inn norske salater fra lokale produsenter. Sånt vil vi kunne se mer av om vi skulle oppleve at grensene blir stengt.

Sannsynligheten for at norske forbrukere kommer til å sulte, er liten, men vi kan oppleve mangel på en del varer vi er vant til å kjøpe i butikken. Eksempler på dette kan være frukt, grønnsaker, matoljer og lignende. Faktisk er det sånn at Norge har en selvforsyningsgrad på kun 40 prosent. Vi er det minst selvforsynte landet i verden! Det er noe å tenke på.

Skal vi ha mat i hyllene, er vi avhengige av innsastsen til den norske bonden. Og vi vil produsere så mye som mulig på de ressursene vi har her i landet.

Støtt bonden i årets jordbruksoppgjør

Ved å velge norske råvarer får man også mer på kjøpet. Man får levende bygder, åpent kulturlandskap og man får friske, gode dyr som ikke trenger medisiner. Det er bra både for dyra og for oss som skal kjøpe maten i butikken.

En del av det vi ber om må tas gjennom overføringer, men en del må også hentes ut i markedet. Vi har regnet på hvor mye det vil utgjøre for hver av oss på kassalappen. Målprisøkningen tilsvarer 340 kroner i året per person, i tillegg kommer effekten av prisuttak på andre produkter på 300 per person. Dette utgjør en verdi man får igjen mange ganger gjennom alt det bonden bidrar til.

Så støtt oss i jordbruksoppgjøret. Fortell om bondens situasjon til dem du møter, del våre filmer og spre våre budskap. Vis at du bryr deg om hvem som leverer maten, og at du verdsetter det arbeidet som ligger bak.

Norge trenger bonden!

­

Powered by Labrador CMS