Kommentar

Ifølge næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har regjeringen satt i gang historisk mange tiltak på kort tid.

Vestre om dagligvare-tiltak: – Ikke løst over natta

Høyres Lene Westgaard-Halle, medlem av Stortingets næringskomite, er oppgitt over næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). – Alle som følger litt med på dagligvaremarkedet vet at jeg måtte begynne med nesten bare blanke ark etter Høyre-regjeringen, svarer Vestre.

Publisert Sist oppdatert

Westgaard-Halle synes arbeidet med tiltakene som skal øke konkurransen i dagligvarehandelen går altfor tregt.

Les saken her.

Ifølge Vestre har regjeringen satt i gang historisk mange tiltak på kort tid.

– Konkurransen blir ikke bedre over natta, men summen av tiltakene vil bedre konkurransen på sikt. Jeg er utålmodig på vegne av folk i Norge og er glad for at vi nå ser tegn til endringer i bransjen, for eksempel når det kommer til prissignalisering og prisforhandlinger, sier Vestre til Dagligvarehandelen.

Vestre mener tiltakene burde vært tatt tak i lenge før han ble næringsminister.

– Jeg har satt i gang en rekke tiltak: Vi er i ferd med å forby praksisen der en matvarekjede kan stikke kjepper i hjulene for at en konkurrent kan etablere seg i egnede lokaler. Vi vil stoppe aktørene fra å varsle hverandre om prisøkninger gjennom mediene. Vi har hatt flere lov- og forskriftsendringer på offentlig høring som jeg fortløpende vil følge opp. Vi har styrket Dagligvaretilsynet. Vi vil gi Konkurransetilsynet større muskler. Vi har for første gang fått en analyse av kjedenes egne merkevarer, omfanget av disse og effekten de har på konkurransen. Vi har satt i gang marginstudier for å se hvem som tjener mest på prisøkningene. Alt dette kommer til å ha effekt, men det er kompliserte spørsmål som ikke er løst over natta.

Vestre setter spørsmålstegn ved hva Høyre selv har gjennomført.

– Er det noen som bare snakker, så er det vel Høyre. Jeg nekter å innføre lettvinte ideer fra Høyre som Konkurransetilsynet og mange andre mener vil føre til økte matvarepriser. Det er det stikk motsatte av det denne regjeringen ønsker. Derfor jobber vi med mange grep samlet, som vil ha effekt, men det er kompliserte spørsmål som ikke er løst over natta.

Næringsministeren er bekymret for økningen i matvareprisene som alle nå har opplevd.

– Dette er en veldig viktig sak for regjeringen. Noe skyldes den internasjonale prisstigningen, men det er også for svak konkurranse i det norske dagligvaremarkedet.

­

Powered by Labrador CMS