Nyheter

Kongepokal til grillveteran

Lagleder Jan Ivar Nykvist i Team BarbieQ er den eneste som har vært med i alle Norgesmesterskapene i grilling, og én av to som har vunnet hele tre ganger. – Det ga en umiddelbar tilfredsstillelse å vinne. Treningstiden vi har lagt ned ga uttelling, sier grillmesteren.

Publisert Sist oppdatert

Dermed fikk Nykvist kongepokalen til odel og eie etter NM i Oslo sist helg. Team BarbieQ vant grill-NM foran Gourmetguttane fra Kristiansand og Grill Invaders fra Akershus. For tiende år på rad kjempet grill-lag fra store deler av landet om å bli Norgesmestere. I løpet av en hel dag grillet lagene seg gjennom fire kategorier; hamburger, kylling, spareribs med hjemmelaget barbecuesaus, og åpen klasse.

På sponsorjakt

Maten lagene serverte ble bedømt både av en fagjury og en folkejury. Fagjuryen gir dessuten poeng for samarbeidet laget innad, hvordan standen ser ut, og hva laget gjør ut av konkurransen overfor publikum.

– Dette er første året vi hadde bestemt oss for å vinne. Vi vant i 2009 og 2011, så det har blitt annet hvert år. Neste år skal vi bli de første til å vinne to år på rad, sier den seierssikre grillmesteren til Handelsbladet FK.

Vi kommer ikke til å gi oss. Nå skal vi skaffe sponsorer så vi kan hevde oss i EM og VM.

– Vi kommer ikke til å gi oss. Nå skal vi skaffe sponsorer så vi kan hevde oss i EM og VM. Vi har vært med i begge konkurranser tidligere for å få erfaring, sier Nykvist som allerede har planlagt bilturen til EM i Polen neste år og VM i Sverige i 2015.

Utradisjonelt valg

– En skulle kanskje tro at grill-NM er en tullekonkurranse?

– Å, nei! Det er jo åpent for både amatører og proffe. De som griller hjemme hver helg har like store sjanser som oss fagfolk. Hvis du lager restaurantretter faller du gjennom i folkejuryen, men hvis det blir for enkelt, når du ikke opp hos fagjuryen. Det gjelder å treffe en balanse, sier Nykvist.

I år satset Team BarbieQ på klassisk god grillmat. – Men vi lagde den med en vri for å skille oss ut. I en konkurranse må du bli lagt merke til. Hvis alle lager spareribs med klassisk barbecuesaus, blir det nesten tilfeldig hvem som når toppen, sier Nykvist. I åpen klasse gjorde de derfor et utradisjonelt valg ved å tilberede reinsdyr med barbecuesaus og bjørnebær.

For butikkfolk

Ifølge Nykvist er deltakerne i grill-NM jevnt fordelt mellom kokker, butikkfolk og glade amatører. Team BarbieQ består av seks personer, men i NM-konkurransen var det bare fire som deltok. Blant dem en lærer og en tillitsvalgt, samt Gro Odden Skar, butikksjef på Ica Supermarked Nittedal, og kokk og lagleder Nykvist, som har mange års erfaring fra ferskvaren i blant annet Coop Mega og Centra. Men det siste året har Jan Ivar Nykvist vært leder for Stange Gårdsprodukters butikk i Mathallen, Stangeriet. Nå er grillmesteren på vei over i ny jobb samme sted, nemlig som butikksjef for Bondens Marked-butikken som åpner i november. På fritiden driver han cateringfirmaet Gourmetkokkene, og nå er planen å også ha grill-catering på menyen.

– Man blir ikke styrtrik av å ha kongepokal i grill?

– Nei, dette gjør jeg bare fordi det er gøy! Det er kun grill- og matglede som er inspirasjon. Vi jobber med å få inn penger, men det er for å få realisert drømmene med laget. Det koster penger når fem-seks personer reiser til Marokko for å grille, for eksempel, sier han, som denne helgen også tilbringer som deltaker i grillkonkurranse.

Powered by Labrador CMS