Nyheter

Kraftig fall i norsk matforsyning

Tall fra Helsedirektoratet viser at den norskeproduserte delen av matvareforbruket var nede i 43 prosent for 2012. Det er den laveste selvforsyningsgraden på flere tiår, og nedgangen fra året før er på nær fem prosentpoen, skriver Nationen.

Publisert Sist oppdatert

Helsedirektoratet skriver at selvforsyningsgraden har vist en nedgående trend de siste 
årene, og at nedgangen det siste året i hovedsak kommer av mindre norskprodusert matkorn på grunn av variasjon i avlinger og kvalitet.

Det er ikke regnet på hvor mye selvforsyningsgraden hadde gått ned om importen av råvarer til fiskefôr, som er på over 80 prosent, hadde blitt tatt med. Korrigert for fôrimport i jordbruket alene blir selvforsyningsgraden derimot ytterligere rundt tre prosentpoeng lavere i 2012.

Tallene vekker sterke reaksjoner på Stortinget.

– Dette er alarmerende og stikk i strid med Stortingets intensjoner. Det viser med all tydelighet at vi må ta hele landet i bruk og alle tilgjengelige ressurser for å øke matproduksjonen på norske ressurser. Jeg forventer at statsråden tar disse tallene på alvor og at vi sammen tar de nødvendige grepene for økt matproduksjon», skriv næringspolitisk talsperson Line Henriette Hjemdal i KrF i ein sms til Nationen.

Powered by Labrador CMS