Nyheter

Ku eller okse?

Det er sagt at kua er det eneste dyret som skifter kjønn etter sin død, da selges den som okse. Det er sant!

Publisert

Kukjøtt er noe mørkere på farge, og fettet er ofte noe gulere på farge. Det er flere matglade personer som mener at ku smaker bedre enn oksekjøtt. Mange kokker på anerkjente restauranter ønsker kun biff av ku. Det finnes noen forretninger som gjør et poeng av å tilby kundene kukjøtt, og bevisst bruker dette i sin markedsføring. Opprinnelig regnet man kukjøtt mest egnet til koking på grunn av alderen, som fort kunne bli åtte til ti år. I dag er kuene noe yngre når de slaktes, men ofte både fire og fem år, mens en slakteokse er fra 14 til 24 måneder. Det man kan si om kukjøtt, er at det smaker godt, at kua ofte er noe eldre enn oksen når den slaktes, og dermed sannsynligvis noe seigere.

KalvekjøttDet brukes svært lite kalvekjøtt her i landet i dag. Dessverre. Kalv er nydelig mat, lys på farge og med fintrevlet kjøttstruktur. Noen opprinnelige retter av kalv er kalvestek og frikassé.Dagens forbruker har spisevaner hvor kalv burde være et produkt som passet perfekt. Vi snakker om lyst, magert, mørt og smakfullt kjøtt som trenger kort tilberedningstid. Men nå kommer det store mengder kalvekjøtt ut på markedet, og dette er en ypperlig anledning til å gjøre nye forbrukere kjent med dette kjøttet.

Produksjon av kalvKalvekjøtt skal være lyst på farge. Denne fargen får man med å fôre mye med melk og mindre med kraftfôr.Hvis man kun bruker melk, får man det som kalles gjøkalv. Det produseres ikke her i landet av etiske grunner. (fare for mangelsykdommer hos kalven).Mellomkalv er det kalvekjøttet som tilbys forbrukeren. Utfordringen ligger i å beholde det fine kalvepreget på dette kjøttet. Bruker man for mye kraftfôr og lar dyrene bli for store, blir fargen på kjøttet for mørk.

Powered by Labrador CMS