Nyheter

Lærer matprodusenter å smake selv

Små og store matprodusenter kan nå ta i bruk nye metoder som raskt hjelper dem å finne ut hvilke produkter de bør satse på.

Publisert Sist oppdatert

– Profesjonelle smakere, som de vi har i vårt sensoriske panel, vil gi mest presise svar. Men nå finnes også et enklere alternativ, sier Nofima-forsker og sensoriker Paula Varela Tomasco til forskning.no.

Hun deltar i et prosjekt som utvikler metoder som setter matprodusenter i stand til selv å vurdere produktene sine sensorisk – gjennom smak, lukt, synsinntrykk og følelse. Metodene kan gjøres av ufaglærte og går gjennom fire steg hvor man sammenligner produktet med referanseprøver, beskriver produktet, og setter dette sammen med undersøkelser av hva forbrukere liker.

– For matbedrifter som skal kontrollere kvalitet eller arbeide med produktutvikling er dette både en enklere, raskere og billigere måte å vurdere produktene på, sier seniorforsker Tormod Næs ved Nofima.

En annen, mye brukt metode kalles «projective mapping» og har blitt brukt flittig siden 80-tallet.

Den klassiske måten å gjøre dette på er å gi forbrukerne som deltar et blankt A3-ark og be dem sette produktprøver på arket. Deltakerne skal plassere prøvene slik at de som ligner hverandre, står nær hverandre på arket, og de som er ulike, kommer langt fra hverandre. Slik kan man kartlegge likheter og forskjeller mellom produkter.

Nofima-forskerne har nå videreutviklet denne metoden for å gi rom for tilbakemeldinger om hvorfor forbrukerne spiser det de spiser.

I et forsøk ble 60 forbrukere invitert til å være med og teste ulike brødsorter. De var alle grovbrød, men av forskjellig grovhet og ulike kornslag – hvete, havre og rug. Deltakerne smakte og luktet på brødene og fikk se innpakningen de kom i. Etterpå grupperte de brødprøvene ut fra hva de selv ville ha valgt og beskrev preferansene sine. Resultatene ga mye mer detaljert informasjon om brukerne og deres vaner og gjorde brødprodusentene i stand til å rette ulike brødsorter mot ulike brukergrupper.

Powered by Labrador CMS