Haugen Gardsmat mottok Q-Meierienes matredderpris for sin Sognalapskaus.

Nyheter

Lager matredderlapskaus med snåle grønnsaker

Sist uke mottok Haugen Gardsmat Q-Meierienes matredderpris for sin Sognalapskaus - en lapskaus som er laget med mål om å utnytte råvarer.

Publisert Sist oppdatert

Sammen med Mette Nygård Havre, ildsjelen bak folkebevegelsen «Spis opp maten», delte Q-Meieriene ut Matredderprisen til Haugen Gardsmat. Siden oppstart i august 2019 har Odd og Kristine Ohnstad, gründerene bak bedriften, produsert cirka 30 tonn med lapskaus av råvarer som ellers ville blitt kastet.

– Vi er opptatt av å bruke sunn fornuft, at vi ikke skal kaste gode råvarer fordi formen er litt feil eller rar. Vi har blitt et bruk og kast-samfunn, det ønsket vi å gjøre noe med, sier Odd Ohnstad.

Gjennom et tett samarbeid med Lærdal Grønt, som også hadde utfordringer med å få avsetning på «snåle» grønnsaker, ble ideen om lapskausen til. Middagsretten består av Potet, gulrot, saltkjøtt, kålrot, løk og svart pepper.

– Sognalapskaus er et bærekraftig produkt, som kun består av naturlige råvarer. Vi har alltid vært opptatt matsvinn, derfor bruker vi blant annet hele sauen i oppskriften, sier Odd Ohnstad.

Mette Nygård Havre er imponert over hvor mye mat Haugen Gardsmat har reddet siden oppstart.

– Det er strålende at Haugen gardsmat tar tak i ressurser som stod i fare for å bli kastet. De lager et skikkelig godt produkt ut av råvarene. Dette er matredding og innovasjon på høyt plan, sier Nygård.

Q-Meierienes matredderpris går til de, eller den, som gjør det lille ekstra i kampen for å redusere matsvinn. I april deler de ut selve hedersprisen, «Årets matredder», på Norges største matredderdag.

Powered by Labrador CMS