Forekomsten av antibiotikaresistente bakterier i kylling er ikke uvanlig. Illustrasjonsbilde. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

Nyheter

Landbruksministeren lanserer ny antibiotikaplan

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) la onsdag fram en handlingsplan for hvordan mat- og landbrukssektoren skal beskytte seg mot farlig antibiotikaresistens fremover.

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB): Regjeringen har tidligere vedtatt en nasjonal strategi mot antibiotikaresistens, og nå har Landbruks- og matdepartementet gjort det samme for sin sektor.

– Dette er en av de største helseutfordringene vi står overfor i dag, sier Dale.

Nå skal det blant annet videreføres omfattende tiltak for å forhindre at resistente bakterier samler seg i norske grisehus. Et forskriftskrav om resistenstesting av røktere og andre som har kontakt med svin skal også på plass.

Tilsynet med veterinærers forskriving av antibiotika til produksjons- og kjæledyr skal også skjerpes. Det skal også overvåkingen, kunnskapsutviklingen og omsetningskravene.

Bruken av det antibakterielle middelet narasin som fôrtilsetningsstoff til fjærfe skal fases ut, så lenge ikke det betyr at antibiotikabruken øker. Arbeidet mot antibiotikaresistens hos fjærfe skal også videreføres.

Bakterier kan utvikle resistens når de eksponeres for antibiotika. Det vil si at de blir motstandsdyktige mot virkningen av antibiotika. Antibiotikaresistens har de siste årene seilt opp som en av de største helseutfordringene i vår tid. I Europa dør anslagsvis 25.000 personer årlig som følge av antibiotikaresistens. (©NTB)

Powered by Labrador CMS