Prisvinnerne med sønner. Foto: Mathilde Sæthre.

Nyheter

Landbrukspris for ost fra fjellbeitende nordnorske geiter

Lofoten Gårdsysteri er årets vinner av Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Nordland. Vinnerne lager oster av internasjonal klasse basert på gårdens ressurser og naturen rundt. I tillegg driver de en gårdskafè, gårdsbutikk og skolehage.

Publisert Sist oppdatert

Vinnerne er svært fornøyde med å få Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Nordland.

– Vi er veldig glade og stolte over å få denne prisen. Å bruke de lokale ressursene rundt oss og produsere kvalitetsmat og opplevelser på en bærekraftig måte er drivkraften i vår familie. Det er en kjempemorsom utfordring å få det til her i Nordland. Denne prisen gir oss enda mer inspirasjon og glede i arbeidet, sier Marielle de Roos i en pressemelding.

Lofoten gårdsysteri har ifølge Innovasjon Norge gjort en spesiell innsats for å fremme både produksjon, videreforedling, varehandel, servering/restaurantdrift og undervisning om økologisk mat på en svært god måte. De tar gjerne imot besøk for omvisning og informasjon om hvordan gården drives etter avtale, og tilbyr også kurs i ysting hvor man lærer å lage økologisk ost.

Kandidatene til årets pris ble vurdert etter kriteriene økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft samt innovasjon/nyskaping, og Lofoten Gårdsysteri hadde den høyeste samlede poengsummen.

Lofoten Gårdsysteri har selv utviklet ostetyper og kjøttprodukter. Blant annet ved bruk av tang i oster, utviklet i et samarbeid med Lofoten Seaweed. Aktivitetsnivået er ifølge juryen høyt og engasjementet stort. Kvalitet, økologi og den gode smaken står sentralt i deres produksjon og formidlingsarbeid, heter det i juryens begrunnelse.

– Lofoten Gårdsysteri har vært svært innovativ og bidratt med viktig kunnskap og inspirasjon til andre som satser på økologisk landbruk, lokalmat og opplevelser rettet mot reiselivet, sier juryleder og regiondirektør Monica Ahyee i Innovasjon Norge.

Juryens enstemmige vurdering var at Lofoten Gårdsysteri har gjort en spesiell innsats for å fremme både produksjon, videreforedling, varehandel, servering, restaurantdrift og vurdering om økologisk mat på en svært god måte.

Marielle de Roos og Hugo Vink har opprinnelse fra Nederland, men endte opp som bønder i Nordland. De ble fascinert over bøndene i Norge som med sine høye fjell og dype fjorder utnytter større deler av naturen til beite. De så dermed potensialet for å lage med oster av høy kvalitet, som nå har vunnet både gull og sølv i NM.

Powered by Labrador CMS