Nyheter

Lavkarbo slår ut frukt og grønt

I høst har det vært en markant nedgang i salget av frukt og grønnsaker som er rike på karbohydrater. - Nedgangen startet omtrent samtidig med at avisene begynte å skrive mye om lavkarbo-dietter, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Publisert Sist oppdatert

Det er normalt med svingninger gjennom året i forbruket av frukt og grønnsaker. Det kan skyldes både kvalitet og tilgjengelighet. Men i dette tilfellet tror Linnert det er en sammenheng mellom lavkarbotrend og salget.

- For noen produkter er utviklingen i høst svært atypisk. Forbruket av frukt og grønnsaker som er rike på karbohydrater går ned, mens karbofattige produkter øker. Så tydelige utslag har vi aldri sett før, sier Linnert i en pressemelding.

Særlig går det ut over potetsalget og rotgrønnsaker, som kålrot og gulrot. Disse selger nå 12 prosent mindre enn på samme tid i fjor, viser bransjetall Bama har innhentet. Det spises også mindre av enkelte typer frukt. Det gjelder spesielt epler, pærer og appelsiner, som utover høsten har hatt en nedgang på over fem prosent. Også frukt er uglesett hos mange lavkarbodiettere.

Med sine 18,1 gram karbohydrater per 100 gram har bananer mer enn poteter og rotgrønnsaker. Men bananforbruket har likevel ikke gått ned, og salget er i høst omtrent som første halvår.

Avokado er eksempel på frukt med økende popularitet, med vekst på 28 prosent. - Avokado er spesielt fattig på karbohydrater og er et produkt som blir fremhevet i karbodietter. I enkelte uker i høst har vi registrert økning opp mot 50 prosent, sier Hanne Linnert.

Grønnsaker sett under ett har hatt en liten vekst hittil i år, mens fruktkonsumet er som i fjor.

Powered by Labrador CMS