Nyheter

Legger hoder i bløt til ære for kålen

Et nytt forskningsprosjekt skal bringe den aller beste kålen fram i lyset. Målet er å doble verdiskapningen av norske kålvekster, skriver Nationen.

Publisert Sist oppdatert

Blomkål, hodekål og bladkål skal snart få selskap av nye smakfulle varianter.

Et viktig spørsmål som forskerne ønsker å finne svaret på er om man må velge mellom god smak eller høyt innhold av helsefremmende plantestoffer, skriver Nationen.

Ved hjelp av avansert analyseverktøy skal en se på sammenhengene mellom smakskjennetegn og de aktuelle plantestoffene. Dette skal gjøres både i ferske kålvekster, men også i det øyeblikket kålen tygges og fordøyes.

Gjennom nye forskningsmetoder og målinger ved bruk av massespektrometri (instrument som måler det kjemiske innholdet), skal en blant annet finne ut mer om hvilke molekyler som frigjøres i munnen og hvordan disse kan kobles til selve smaksopplevelsen.

Bak prosjektet står Nofima, NIBIO, Norsk Landbruksrådgivning, Bama, Gartnerhallen og deres produsenter samt frøfirmaene NORGRO og LOG. Prosjektet startet i år og går fram til 2020.

Powered by Labrador CMS