Nyheter

Lett å lykkes

? Sjømat på grillen er enkelt og lett å lykkes med. Det man trenger, er gode råvarer og gode tips. Det skal betjeningen i fiskedisken formidle til kundene, sier matfaglig konsulent Ingebjørg Moe i Eksportutvalget for fisk.

Publisert Sist oppdatert

I sommer vil hun spesielt anbefale laks og kveite på grillen. Dyktige oppdrettere gjør at det nå går an å få kjøpt norsk kveite hele året. Men entusiastene skal heller ikke glemme marinert klippfisk, ishavsrøye og ulike skalldyrvarianter.? Det er like enkelt å grille fisk som å grille annen mat, fastslår Moe. ? Sammen med frukt og grønnsaker utgjør råvarene i havet noe av det enkleste og beste man grille, samtidig som disse råvarene gir uttallige muligheter. De siste årene kan hun fortelle om en økende interesse for matlaging på grill, ikke bare sommerstid, men hele året. Ved hjelp av moderne supergriller som verken oser eller lukter og som kan brukes innendørs, lokkes kundene dine til å tilberede maten på grill uansett vær og årstid. Likevel er sommeren fremdeles grillsesong nummer én.

Grillsesongen i sjømatdiskenMoe understreker at det er viktig for butikkene å vise variaasjonsbredden, både ved å variere gjennom sesongen og uken. Og så kan man jo minne kundene om at alt som kan tilberedes på grillen, også kan stekes i panne eller i ovn. Da kan man selge grillmat selv om været ikke er det beste.? Minn kundene om at de til grilling av sjømat ikke trenger noe annet enn det man bruker når man griller kjøtt, men at en dobbel grillrist er best og at det er nyttig å ha aluminiumsfolie for hånden. En mulighet er å eksponere grillrist til fisk og andre grilleffekter i nærheten av sjømatdisken. Dessuten krydder, urter, dressinger/marinader og aktuelle grønnsaker, poteter og brød som passer til grillmat, sier Ingebjørg Moe.

Helstekt pepperkveite4 til 6 porsjoner:Hel kveite på 2-3 kilo Solsikke- eller soyaoljeEn presset sitron, salt og peppermixRens og vask det beskyttende slimet av fisken. Skrubb skinnet godt. Snitt opp ryggskinnet i ruter som vist på bildet. Pensle fisken rikelig med olje og sitronsaft. Dryss på salt og peppermix.Legg fisken i en dobbel grillrist og stek den på grillen slik at den får pen brun farge på begge sider. Pakk den inn i grillfolie og legg den ved siden av grillen eller på en varmeplate i 10 ? 15 minutter, snu den et par ganger. Legg den ferdiga kveita over på et brett eller egnet fat.

Tips for sjømatdiskenGjør forarbeidet for kunden. Lag ferdige brett med sjømat som er klar for grillen. Fjern alle bein, men la skinnet sitte på ? det gjør fisken enklere å håndtere på grillen. Husk å skrape skinnet fritt for skjell slik at det kan spises. Sprøstekt fiskeskinn er en delikatesse.Forslag:? laksefilet uten bein, men med skinn. ? butterflyskiver av laks.? småmakrell og andre porsjonsfisker fylt med dill, persille, salt og pepper ? marinerte og krydrede porsjonstykker av fisk som passer på grillen.? grillspyd med med cirka tre cm marinerte og umarinerte biter av for eksempel laks, steinbit, squash og paprika.? marinerte bukstykker av stor laks med skrapet skinn, «salmon belly».Klippfisk er god smaksrik grillmat, men må vannes ekstra godt ut før den legges på grillen. Disken bør ha et godt utvalg av fiskekaker og fiskeburgere til barna.

Powered by Labrador CMS