Nyheter

Lite miljøgifter i hvalkjøtt

Det er lavt innhold av miljøgifter i kjøtt av vågehval. Det kommer fram i en undersøkelse NIFES har gjort på oppdrag fra Mattilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Mattilsynet har i samarbeid med NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning) og hvalfangerne gjennomført en kartlegging av fremmedstoffinnholdet i hvalkjøtt. Ifølge Matportalen.no, ble prøvene analysert for totalt arsen, uorganiske arsen, kadmium, kvikksølv, metylkvikksølv og bly. Noen prøver ble også analysert for bromholdige og fluorholdige organiske miljøgifter.

– Det er ikke satt egne grenseverdier for fremmedstoffer i hvalkjøtt, men resultatene fra undersøkelsen viste lave nivåer i hvalkjøttet, sier Mette Kristin Lorentzen, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Gjennomsnittlig kvikksølvinnhold var 0,15 mg/kg. Det er ikke fastsatt grenseverdi for kvikksølv i hvalkjøtt, heller ikke for kjøtt, men de fleste fiskeslag har en grenseverdi på 0,5 mg/kg.

– Resultatene gjør at vi vil revurdere advarselen som er rettet mot gravide og ammende mot å spise kvalkjøtt på grunn av kvikksølvinnhold, sier Lorentzen.

Powered by Labrador CMS