Nyheter

Litt forsinket lammesesong

En kjølig vår forsinket beitesesongen for mange lam, men nå er kjølediskene i landets matbutikker i ferd med å fylles.

Publisert Sist oppdatert

– I Rogaland og på kysten av Vestlandet har bøndene slaktet lam av topp kvalitet i flere uker allerede. Men mange andre steder i landet har bøndene holdt lammene lenger på beite for at de skal få mer kjøtt på kroppen, sier markedssjef Even Nordahl i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

I fjellet var det lite snø i vinter, og det ble en brå avsmelting. Det gikk raskt fra vår til sommer, og det har ikke vært så mye grønt gress som normalt gjennom sommersesongen.

– Derfor venter mange bønder med å levere lammene til slakting til de er blitt mer kjøttfulle. Den gode nyheten er at det vil være rikelig med ferskt lammekjøtt å få tak i ut hele oktober, sier Nordahl.

I Nord-Norge har det imidlertid vært en optimal beitesesong med tidlig vår og god sommer, og forventningene til lammene herfra er ekstra høye.

I noen distrikter har lammene hatt en litt lavere gjennomsnittsvekt enn i fjor. Kvaliteten er likevel god, forsikrer Nordahl.

– De siste årene har vi hatt stabilt høy kvalitet på lammekjøttet, med en god sammensetning av kjøttfylde og fett. Mellom 70 og 80 prosent av lammene får toppscore.

Bare neste uke regner Nortura med å slakte 60 000 lam, og tilgangen vil være stor i hele oktober.

Powered by Labrador CMS