Nyheter

Maktesløse mot terror

Publisert Sist oppdatert

Terrortruslene har dukket opp igjen for fullt de siste ukene. På den andre siden av Atlanteren er temaet hetere enn på flere måneder. Dagligvarebutikkene er blant de potensielle terrormålene. At noen truer med å spre virus, bakterier, giftstoffer eller annen fordervelse gjennom maten, er ikke noe nytt. Men miltbrann-tilfellene for noen måneder siden, beviser at det finnes terrorister som er i stand til å gjennomføre truslene.

I en slik situasjon er det skremmende, men også realistisk, når FMIs trygg mat-sjef fastslår at det er umulig å stoppe terror i dagligvarebutikken (se side 14-15). Har noen først bestemt seg for å ødelegge maten i det stille, lar det seg ikke hindre.Det finnes også grenser for hvor strenge sikkerhetstiltak som kan gjennomføres og følges opp i praksis. For snaut to måneder siden fortalte Handelsbladet FK for eksempel om forslag til nye emballasjeregler i USA ? men krav om påvirkningssikker emballasje vil rett og slett ødelegge mange av varene.Panikk er også et reelt problem. Som for eksempel da hvitt pulver dukket opp overalt, og selv hvitt pulver under brødet kunne føre til at en butikk slo alarm.

Tiltakene som anbefales for amerikanske butikker og kjeder, er stort sett fornuftige. Et utstrakt samarbeid med myndighetene er også en vei å gå ? i Norge som i USA. For den potensielle trusselen finnes også her.I de tilfellene etterretnings- og sikkerhetsorganisasjoner blir kjent med relle trusler, må forbindelseslinjene til dagligvarebransjen være slike at handelen og industrien kan varsles uten at det skaper panikk .

Men uansett hvor gode tiltakene er ? det vil alltid være mulig å komme seg rundt dem for den som er fanatisk nok og villig til å ofre seg selv for å skade andre.

«Det er skremmende, men også realistisk, når FMIs trygg mat-sjef fastslår at det er umulig å stoppe terror i dagligvarebutikken.»

Powered by Labrador CMS