Nyheter

Mangelfull hygiene i hurtigmatbransjen

Syv fastfoodsteder ble stengt på dagen og over halvparten av serveringsstedene fikk stryk da Mattilsynet sjekket hygiene og renhold i Oslos hurtigmatbransje, skriver Aftenposten.

Publisert Sist oppdatert

Fra midten av januar og ut mars fikk 164 pølsekiosker, burgerrestauranter, pizzeriaer og bensinstasjoner i Oslo uanmeldt besøk av Mattilsynets inspektører. Resultatene er nedslående: 6 av 10 steder manglet påbudte renholdsrutiner. 76 virksomheter fikk ulike pålegg om å utbedre renhold, hygieneforhold og kjøletemperaturer. Av disse fikk 13 serveringssteder hastevedtak og ni virksomheter ble umiddelbart helt eller delvis stengt på grunn av helsefare.

– Når vi stenger steder, er det fordi vi vurderer det som så alvorlig at de utgjør helsefare for kundene. Vi overrasket over at det var så mange alvorlige avvik i såpass mange virksomheter. Det vi ser går igjen er mangel på daglige renholdsrutiner og personlig hygiene, sier seksjonssjef Solveig Eriksrud i Mattilsynet.

Virksomheter der man observerte både levende og døde kakerlakker, funn av mugg på matvarer og kjøkkenutstyr og serveringssteder der ansatte manglet både såpe og håndvask, er blant de groveste funnene. – Vi valgte å spre inspeksjonene på flere ulike serveringssteder, alt fra kaffebarer og pølsekiosker, til pizzarestauranter. Det er ikke de stedene der du spiser stor søndagsmiddag, men der du går for å få deg et raskt måltid. Vi vet at mange er innom slike steder i løpet av en uke, forklarer Eriksrud.

Blant storkiosker og gatekjøkken som fikk pålegg om storrengjøring og innskjerping av hygienerutiner, var det mange med kjedetilknytning. Både Narvesen, Dolly Dimple's, Shell/7-eleven og Burger King har fått smekk av Mattilsynet.

– Vi har et sterkt inntrykk av at det er veldig personavhengig, hvem som er ansvarlig i den enkelte virksomhet, sier Eriksrud til Aftenposten.

Nå har alle stedene som ble stengt, fått grønt lys til å servere mat igjen.

Powered by Labrador CMS