Nyheter

Matimporten økte med 9 prosent

I 2013 økte matimporten med 9 prosent, fra en verdi på 43 milliarder kroner i 2012 til over 47 milliarder. Siden 1995 har importveksten vært på 163 prosent i realverdi. Selv om norsk landbruksproduksjon øker, gikk norskandelen av det vi spiser ned, viser SLFs oppsummering av 2013.

Publisert Sist oppdatert

Kjøttproduksjonen hadde en samlet vekst på 4 prosent i 2013. Det var vekst både i storfe-, lamme- og kyllingproduksjonen. Svineproduksjonen, som har vært mye større enn markedsbehovet de siste årene, fikk imidlertid en nedgang på 3,4 prosent etter at det ble satt i verk produksjonsregulerende tiltak. Produksjonen av storfekjøtt forventes imidlertid å synke igjen i år.

Økt lammeproduksjon holdt imidlertid ikke tritt med etterspørselen, slik at også importen av lammekjøtt steg.

Det er en betydelig import av mel, poteter, grønnsaker og frukt til Norge. Kornavlingen høsten 2013 var den minste på over 30 år, men med en større andel som egnet seg til mat. Dermed var behovet for kornimport til kraftfôr stort, anslått til nærmere 650 000 tonn.

For tidliggrønnsakene medførte den sene våren og våte forsommeren utfordringer med høstingen. En god sensommer og høst ga imidlertid store avlinger på lager. Det var gode plomme- og morelleavlinger, mens epleavlingene totalt sett ble dårlige, ifølge SLF.

Bearbeidingsindustrien (RÅK) møter i større grad enn andre jordbruksprodukter internasjonal konkurranse. Med unntak for 2009 har importen steget hvert år siden 1994. Verdien av RÅK-importen var på over 9 milliarder kroner i 2013, mens eksporten var på 1,7 mrd. kroner.

Powered by Labrador CMS