Nyheter

Mattilsynet sjekker allergimerking

Mattilsynet skal i løpet av 2011 gjennomføre et nasjonalt tilsynsprosjekt på allergenmerking.

Publisert Sist oppdatert

Det skal føres tilsyn med produsenter og importører av mat og deres rutiner for merking av allergene ingredienser. Mattilsynet ønsker at allergikere skal kunne stole på merkingen, og på bakgrunn av dette foreta trygge matvarevalg. – Korrekt merking av allergene ingredienser er avgjørende for allergikernes helse, opplyser Gyrd Omholt Gjevestad, leder for Mattilsynets tilsynsprosjekt på allergenmerking.

Dette skal Mattilsynet se på i prosjektet:

Rutiner virksomheten har for å sikre korrekt merking av allergene ingredienser, inkludert produktvurderinger.Om virksomheten har gjennomført en farevurdering ved en eventuell bruk av advarselsmerking av typen «kan inneholde spor av».Hvilke rutiner virksomheten har for å håndtere mulige kilder til forurensning med allergener, inkludert rutiner og renhold av lokaler og utstyr.Hvilke rutiner virksomheten har for å forhåndsvurdere sine leverandører, og produkter de ønsker å importere, med hensyn på allergener.Etterlevelsen av virksomhetens egne rutiner.Rutiner med fokus på allergener i alle ledd i produksjonen, og ved import av næringsmidler er viktig for å forebygge feil - både i merkingen av allergene ingredienser og ved mulig forurensning med allergener.

– Vi ser at mange produsenter og importører merker matvarene sine med at produktet kan inneholde spor av ett eller flere allergener (såkalt spormerking). Dersom spormerking skal brukes, må den være riktig og godt begrunnet, understreker Omholt Gjevestad.

Gjevestad understreker også at det er produsentene og importørene selv som har ansvaret for at matvarene de markedsfører og selger er riktig merket, men at Mattilsynet skal føre tilsyn med at regelverket overholdes.

Mattilsynet skal undersøke matvarer i følgende produktkategorier:

Ferdigmat og halvfabrikata (posesupper, sausebaser, gryteretter og lignende).FrokostblandingerBakemiks (brød, pannekaker/vafler, kaker)Kaker, kjeks og ferdigstekte brødGodteri og snacksDesserter (is, puddinger, gelé og lignende)

Tilsynet i prosjektet har startet opp og skal av sluttes i september 2011. Rapport med resultater fra prosjektet er ventet ferdigstilt i løpet av januar 2012.

Powered by Labrador CMS