Nyheter

Mattilsynet stengte tre sushisteder

Tre sushivirksomheter ble stengt på stedet, og syv virksomheter fikk hastevedtak om utbedringer. Det er resultatet etter at Mattilsynet gjennomførte inspeksjoner på 43 sushisteder i Oslo i mars og april.

Publisert Sist oppdatert

For dårlig personlig hygiene hos de ansatte og manglende håndvask, dårlig renhold og for høye temperaturer ved lagring av fisk var noen av de observasjonene som ble gjort av Mattilsynets inspektører.

– Det er svært viktig med riktig håndtering og en bra hygiene ved tilberedning av sushi, sier Marit Kolle, seksjonssjef ved distriktskontoret for Oslo.

– Vi er overhodet ikke fornøyd med tilstanden på enkelte av stedene vi sjekket. Rå fisk er et svært lettbedervelig produkt, og fordi sushi skal spises uten noen videre varmebehandling, er det viktig at det er gode forhold der sushi skal håndteres så man hindrer forurensning av fisken. Stenging av en restaurant er et drastisk, men nødvendig tiltak når vi avdekker slike grove forhold, sier Kolle.

Flere av sushistedene manglet også rutiner for å sikre at fisken på forhånd hadde vært fryst. Med unntak av oppdrettslaks, er det krav om at all fisk som skal serveres rå på forhånd skal ha vært fryst inn. Innfrysningen vil ta knekken på kveis-parasitter som kan finnes i villfisk og som kan gi magesmerter, kvalme og oppkast.

Elleve av sushistedene Mattilsynet besøkte hadde ingen eller bagatellmessige avvik. – Disse stedene har all grunn til å være fornøyde med forholdene hos seg under Mattilsynets inspeksjon, sier Kolle.

Powered by Labrador CMS