Nyheter

Matvaner avgjør fedme

Jo da, genene spiller en rolle for overvekt og fedme. Men en ny studie minner oss om at det er matvanene som avgjør, skriver forskning.no.

Publisert Sist oppdatert

Personer som er genetisk disponert for fedme (som har arvet det såkalte FTO-genet både fra far og mor) har 2,5 ganger så høy risiko for å bli overvektige som andre. Men dette holder bare stikk hvis man spiser mye fet mat, ifølge en ny studie fra Lunds Universitet. Altså blir matvanene avgjørende.

Et magert kosthold nøytraliserer fettgenets skadevirkninger. Blant de som hadde et kosthold hvor mindre enn 41 prosent av energimengden var fett, var ikke overvekt mer utbredt - selv om de hadde den nedarvede risikoen, viser studien, som er publisert i American Journal of Clinical Nutrition.

Studien viste også at det viktig å holde seg i fysisk aktivitet. Tidligere studier har også vist at fysisk trening reduserer effekten av risikogenet, men dette er den første studien der innvirkningen på spisevaner undersøkes nærmere.

Powered by Labrador CMS