Nyheter

...men det må du ikke skrive!

DILLING I ØSTFOLD: Med de store sentrene på alle kanter har Spar-butikken på Dilling stille og rolig bygd seg opp til en solid bedrift med eksklusiv kundekrets og vidstrakt salg av spesielt spekemat og laks. Men hos kjøpmann Svein Refsnes er en hyggelig prat med kunden viktigere enn all verdens selvskryt.

Publisert Sist oppdatert

Enhver journalist vil helst at flest mulig skal lese det han skriver. Derfor blir et besøk på Spar-butikken Refsnes på Dilling noe litt utenom det vanlige.

IKKE STORE ORD

Det er nemlig så mye spennende å skrive om hos Svein Refsnes: Gode resultater, fascinerende anekdoter og hyggelig utvikling. Men svært mye av det får du ikke lese om på denne siden. Skal du høre mer, må du møte opp i butikken, prøve å overtale kjøpmannen til å rive seg løs fra de hyggelige kundene og de gode produktene og spørre ham selv.

Han er hverken fåmælt eller sjenert. Langt ifra. Det er ikke så ofte flinke kremmere er dét. Men han er litt bekymret for å bruke for store ord på trykk. Og før han vet ordet av det, kan det jo gå galt. Etter så mange år er det lite som tyder på dét, men det går jo ikke an å være sikker.

Derfor blir ukens NærService-reportasje litt utenom det vanlige. Vi har ikke gjort noe forsøk på å få med hver eneste gode historie. Vi kan ikke annet enn å forsikre om at de finnes, og at Refsnes på Dilling er en butikk utenom det vanlige.

GJENVINNER

Med en elektriker som sjef, er det kanskje ikke annet å vente. Svein Refsnes skulle egentlig aldri tatt over familiens butikk, men så ble han bitt av basillen likevel. Nå har han vært kjøpmann siden 1971, begynner så smått å tenke på førtidspensjon (hvis det er noen som kan tenke seg å kjøpe butikken, da) og har 100-årsjubileum neste år.

Utdannelsen synes best på utsiden av butikken. Her tegnet kjøpmannen selv varmegjenvinningsanlegg allerede for ni år siden. Han bruker 130 watt på å skaffe butikken 27 kilowatt til oppvarming. Det sparer han 60-70 000 kroner i året på.

Men til vanlig er det hverken koblingsboksene eller pc-skjermen han konsentrerer seg om. Det er jo ikke noe moro å sitte på kontoret - en får'nte solgt noe der! Nei, ute på gulvet, alltid smilende og hilsende til kundene, eller fordypet i all den gode maten, det er der du finner Refsnes.

RØKT OG GRAVET

Den gode maten, det betyr både catering - som står for 12-13 prosent av omsetningen - og et spennende ferskvaretilbud med ekstra vekt på det som er røkt, gravet, raket eller speket. Med svigerfamilie som har produsert noe av landets beste laks, egen kokk med over 20 år i butikken og et godt øye for alle muligheter fra å kjøpe og skjære ned elg til å importere multe fra Sverige, er resultatet en butikk med et matglede-rykte som strekker seg langt fra jernbaneovergangen i Rygge kommune.

- Det er sånt vi prøver på. Å finne på ting som det ikke er like lett å ta oss på, sier Svein Refsnes, som har fått butikken sin dødsdømt en rekke ganger etterhvert som nye konkurrenter har dukket opp i mossedistriktet.

Vi vet hvor eksklusive kundene er og hvor langt de reiser for å få mat fra Dilling. Vi vet hvor mange butter rakfisk han selger i løpet av en uke. Og vi vet hvordan han bruker av overskuddet for å gi litt ekstra til de ansatte. Men vi skal ikke presentere alle detaljene. Denne gangen, kjære leser, må du bare stole på journalisten: Det er litt av en historie.

Powered by Labrador CMS