Nyheter

Mener Tine farer med smør-lureri

Tine selger en rekke ulike smørtyper, til stor forskjell i pris. Men det er lite annet enn saltinnholdet som skiller de dyre typene fra de rimelige. - Lureri, mener kjøkkensjefen ved Maaemo.

Publisert Sist oppdatert

Det dukker stadig opp nye forpakninger og smørtyper i butikkhyllene fra Tine. Det rimeligste alternativet, og den mest solgte typen, er «Tinne ekte smør». Det har 1,5 gram salt per 100 gram. Hopper du opptil 30 kroner opp i kilopris får du «Setersmør». Produktene er imidlertid bortimot identiske. Forskjellen er at sistnevnte inneholder ytterligere ett gram salt per 100 gram smør, skriver E24.

Michelin-kokken Esben Holmboe Bang ved Maaemo mener Tine driver med lureri. – De lurer folk til å tro at de kjøper et naturlig produkt laget med kjærlighet, fra kuer som er ute og beiter. Faktum er at Tine er en av de største industriene i Norge. Jeg har ikke lyst på det smøret, sier han.

Han mener Tine kan kutte ut seks smørtyper, og heller konsentrere seg om ett bra rodukt. – Jeg har ett godt råd til Tine: Prøv å lage et ordentlig smør, i stedet for å fokusere på så mange, oppfordrer han via E24.

Tine bekrefter at det kun er saltinnholdet og prisen som skiller smørtypene.

– Forskjellen i pris er ikke stor ut fra Tine, og fremkommer fordi produksjonseriene for setersmør er langt mindre enn for «TineSmør Ekte smør», og produksjonskostnadene per enhet derav høyere , skriver senior merkevaresjef ved Tine, Grete Kavli, i en epost til E24.

Nå skal den dyrere setersmør-typen skifte navn. Til våren trer nemlig nye forskrifter for merking av matvarer i kraft. Tine har som følge av det besluttet å skifte navn på produktet «Setersmør» til «Tinesmør Setertype», for å være innenfor de nye reglene.

- Det kommer et navnskifte denne vinteren, antagelig rundt 1. januar. Det riktig at dette smøret ikke produseres på setra og at navnet «Setersmør» kan lede til å tro det. Men det er fortsatt den tradisjonelle og gode smaken vi produserer, basert på håndverkskulturen og de gamle oppskriftene i det nye smøret «TineSmør Setertype», skriver Kavli.

Powered by Labrador CMS