Nyheter

Mer fisk og frukt, for mye mettet fett

Utviklingen i norsk kosthold 2013 viser at vi spiser mer fisk, frukt og grønt. Men vi spiser også mer mettet fett, og det bekymrer helsemyndighetene.

Publisert Sist oppdatert

Det har over lang tid skjedd en positiv utvikling i det norske kostholdet. Forbruket av grønnsaker og frukt har økt betydelig over tid, og forbruket av sukker og sukkerholdig brus har gått ned de siste ti årene. Men fremdeles bruker vi tre ganger så mye penger på søtsaker som på fisk, og inntaket av mettet fett øker. Saltinntaket er dessuten dobbelt så høyt som det bør være, skriver Helsedirektoratet.

Økningen i inntaket av mettet fett skyldes særlig inntak av rødt kjøtt, fløte, smør og ost. – Innholdet av mettet fett er nå vesentlig høyere enn anbefalt nivå på 10 energiprosent. Det er bekymringsverdig, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i en pressemelding og viser til økt fare risikoen for hjertesykdom. Han synes nordmenn skal fortsette trenden med å spise mer fisk, for det øker også inntaket av flerumettet fett. Nordmenn har allerede økt fiskeforbruket med 7 prosent siden 2011.

Salt og fiber

Det gjennomsnittlige inntaket av salt er anslått til cirka 10 gram per person daglig. Dette er dobbelt så høyt som anbefalt. Man regner med at omtrent tre firedeler av saltet kommer fra ferdigmat. Det er derfor ønskelig at matvareindustrien minsker tilsetningen av salt i sine produkter.

Kostens fiberinnhold har økt de siste ti årene; fra 24 til 26 gram per innbygger om dagen.

– Andelen sammalt mel av melomsetningen fra norske møller har økt de senere år. Men ettersom vi ikke har opplysninger om andelen sammalt mel i importerte bearbeidede kornprodukter, er det vanskelig å anslå den samlede andelen sammalt mel av totalt kornforbruk, sier Klepp.

Grønt og sukker

Siden 1999 har grønnsakforbruket på engrosnivå økt med drøyt 20 prosent, og fruktforbruket har steget med nesten 30 prosent. Samtidig reduseres inntaket av brus.

– Det betyr imidlertid ikke at jobben er gjort, det drikkes fortsatt altfor mye brus i Norge. Kostens innhold av tilsatt sukker har minsket fra 17 til 13 prosent av kostens energiinnhold. Dette er fortsatt høyere enn anbefalt nivå som er høyst 10 prosent av energiinnholdet i kosten, sier Klepp.

Powered by Labrador CMS