Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Nyheter

Merking av oppdrettsfisk kan svekke fiskevelferden

Det finnes ingen metoder for å merke og spore rømt oppdrettsfisk som ikke innebærer risiko for svekket dyrevelferd. Det konkluderer Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) i en ny risikovurdering de har gjort på oppdrag fra Mattilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Det er et politisk ønske å hindre at oppdrettsfisken rømmer og å fjerne rømt oppdrettsfisk fra hav og elver. Derfor har det vært diskutert om det skal bli obligatorisk å merke all oppdrettsfisk for å nå målet. Mattilsynet bestilte risikovurderingen fra VKM for å kartlegge de fiskevelferdsmessige sidene ved merking og sporing av oppdrettsfisk.

– VKMs gjennomgang viser at alle merkemetoder innebærer at fisken må håndteres. Håndteringen vil i ulik grad stresse fisken og påføre den smerte. Derfor påvirker alle merkemetoder fiskens velferd, sier seniorrådgiver Jonathan Vaz Serrano i Mattilsynet i en pressemelding.

Det finnes mange metoder for merking og sporing – synlig merking eller injisering av merker. Hvor anvendelig merket er, avhenger av om det kan brukes til å skille vill og oppdrettet fisk fra hverandre.

Utvendige merker kan forsvinne eller bli usynlige over tid. Det er kun fettfinneklipping som er helt tydelig og varig, ettersom fettfinnen ikke vokser ut igjen. Når det gjelder å spore merket rømt fisk tilbake til oppdrettsanlegget, må merkemetodene kombineres med en sporingsmetode.

VKM konkluderer med at det ikke finnes kombinasjonsmetoder som ikke gir risiko for svekket dyrevelferd.

VKMs risikovurdering er en del av Mattilsynets kartlegging av ulike merkings- og sporingsmetoder for fisk.

– Vi trenger denne risikovurderingen når vi skal vurdere om ulike metoder ivaretar hensynet til fiskens velferd, sier Vaz Serrano.

Powered by Labrador CMS