Nyheter

Mindre salt, samme smak

Saltinnholdet i en rekke matvarer kan reduseres med opptil 30 prosent uten at det går ut over smaken. Det er blant konklusjonene i et Sintef-prosjekt.

Publisert Sist oppdatert

I prosjektet Salto reduserer forskerne saltinnholdet i tre typer kjøttprodukter – postei, farseprodukter og kokt skinke – og i Norvegia-ost. De undersøker også holdbarheten og konsistensen til produktene når saltinnholdet endres, skriver forskning.no.

– Da vi undersøkte kokt skinke laget av Espeland på Jæren, fant vi ut at natriuminnholdet kan kuttes med 25-30 prosent uten at det går ut over egenskapene og smaken til produktet, sier doktorgradsstipendiat Kirsti Greiff ved Sintef Fiskeri og havbruk.

I dag spiser vi rundt dobbelt så mye salt som WHO anbefaler. Men det er svært vanskelig for folk selv å kontrollere saltinntaket. Ifølge WHO kan forbrukeren selv kontrollere bare rundt 20 prosent av saltinntaket sitt. Resten står matindustrien for.

– En produsent er ikke forpliktet å opplyse hvor mye salt det er i produktet. Et annet problem er at det heller ikke er retningslinjer for hva det eventuelt skal stå på varedeklarasjonene de gangene det faktisk opplyses om saltinnholdet. Dette gjør det vanskelig for den enkelte forbrukeren å vite hva han eller hun faktisk får i seg av salt, sier Greiff.

Parallelt forskes det på ulike urter som mulige smaksforsterkere, skriver forskning.no.

Powered by Labrador CMS