Nyheter

Monterer mat med kokken

STOCKHOLM: En luksusbutikk med sen'chi-urter, oksygenspa og skomaker sammen med maten, og et senter der kundene kan komme og lage mat til to uker sammen med profesjonelle kokker. Det er årets trendsettere for dagligvarebransjen slik ACNielsen ser det.

Publisert Sist oppdatert

ACNielsens fremste detaljhandelsekspert i Europa, Jean Jacques Vandenheede, presenterte innovasjonen i matbransjen på ECRkonferansen i Stockholm. Harrods102 og Dream Dinners er eksemplene han trekker frem. Her har tradisjonell handel noe å la seg inspirere av,

LUKSUS-CONVENIENCE

Harrods102 ligger rett ved den originale, og verdensberømte, Harrods-butikken i Knightsbridge i London. Den legger beslag på 825 kvadratmeter med det som enkelt kan kalles luksus-convenience.

På matsiden er det plass til både spiskammerfyll og gourmetretter. - Men her er det også sen'chi-urter, sushibar, 40 sitteplasser, apotek, renseri, skoreparasjoner, massasje og oksygenspa. Harrods har et anderledes syn på hvordan et merke kan strekkes, sier Vandenheede.

MÅLTIDSMONTERING

ACNielsen-analytikeren peker på de amerikanske måltidsmontasje-sentrene som den andre viktige innovasjonen i øyeblikket. Dream Dinners er best kjent, og den første som rullet ut konseptet nasjonalt over hele USA.

Stephanie Allen og Tina Kuna har tatt måltidsmontasje fra et smart konsept til et nasjonalt merke på mindre enn tre år. «Butikkene» deres består av tre-fire hundre kvadratmeter med profesjonelt kjøkken.

TIMEBESTILLING

Her kan kundene registrere seg, velge hvilket kjøkken de vil bruke, bestille time og velge måltider. Når de møter opp til time, er alt klart. Ingrediensene er kjøpt inn, og det som trenger forhåndskoking eller andre forberedelser, er klart. Kunden er kjøkkensjef og tilbereder som hun ønsker, med hjelp av de profesjonelle kokkene.

Sluttproduktet er et ferdigpakket måltid som kan tas med hjem og fryses ned. I løpet av to timer setter kunden sammen 12 menyer til fire til seks mennesker. Hver porsjon koster fra snaue 20 til drøye 30 kroner. - Det er billigere enn hentemat, smaker bedre enn ferdigpakket dypfryst og går raskere enn å gjøre det selv, forklarer Jean Jacques Vandenheede.

Powered by Labrador CMS