Nyheter

Mye mer mat for allergikere

Det blir stadig flere matvarer å velge mellom for personer som ikke tåler melk, egg og glutenholdig mel.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ser en tydelig økning i etterspørselen etter denne typen mat i våre butikker. Fra 2010 til 2011 økte salget av allergifrie matvarer med nær 30 prosent, og økningen fortsetter, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen.

Meny alene har mer enn 250 ulike matvarer for allergikere og de med matintoleranse. Listen med spesialvarer omfatter blant annet laktosefri melk, risdrikk til de som ikke tåler melk, margariner, knekkebrød, frokostblandinger og kaker uten gluten og middagsretter fri for egg, gluten og melk.

– Suverent mest selger vi av laktosefri melk og melkeprodukter med redusert innhold av laktose. Deretter følger margarin, brød og mel- og grynprodukter. Disse varegruppene står for over 60 prosent av salget av allergifrie varer, sier Søyland.

Mellom 20 og 25 prosent av befolkningen mener selv at de har allergi eller er intolerante for enkelte matvarer.

– Situasjonen for de som ikke tåler, melk, egg, hvete og annet glutenholdig mel, er blitt lettere de siste årene. Utvalget av matvarer for disse gruppene er blitt mye større, sier Helle Stordrange Grøttum, som er fagsjef for matallergi i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

NAAF har samarbeidet med Rema 1000 om et allergivennlig vareutvalg i butikkene.

– Svært mange av oss har behov for mat som er fri for egg, melk og gluten. Før måtte man gjerne i spesialbutikker for å få tak i mat man tålte. Vi er glad for at både produsenter og butikker nå satser for fullt på dette markedet, sier hun.

Sammenlignet med resten av Europa ligger norsk og nordisk matvareindustri langt fremme i utviklingen av allergifrie produkter, mener Roald Guldbrandsen i NHO Mat og Drikke, som organiserer norske matvareprodusenter.

– Men allergi og intoleranse øker, og derfor blir det viktig å drive innovasjon på dette området. Her må vi samarbeide med utdanningsinstitusjonene, slik at ansatte i matindustrien får den kompetansen som kreves for å utvikle slike matvarer, sier han.

Powered by Labrador CMS