Nyheter

– Nordmenn spiser 60 prosent for mye

Hvis alle spiste som nordmenn, ville vi trengt over halvannen ganger så mye matjord som det fins på jorda, ifølge Framtiden i våre hender.

Publisert Sist oppdatert

Hver nordmann spiser mat fra 3300 kvadratmeter matjord, mens det er bare 2000 kvadratmeter tilgjengelig per person i verden, viser Framtiden i våre henders (FIVH) beregninger. De mener kjøttspising er problemet.

– De siste årene har vi kastet bort masse god jord for å dyrke gress som brukes i kjøttproduksjon som vi i stedet kunne brukt til kornproduksjon, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender (FIVH)til NRK.

Mesteparten av energien som skal til for å lage kjøtt går tapt før maten når middagstallerkenen. Med en omlegging av matvanene, kunne Norge vært selvforsynt med mat.

Seniorforsker Erik Joner ved NIBIO mener mye av arealet som det i dag dyrkes gress på kunne vært brukt til å dyrke belgvekster som enten kunne erstattet kraftfor eller vært brukt som mat.

Joner mener den enkleste måten er å endre momsen på mat ved å fjerne momsen på grønnsaker og doble den på kjøtt.

– Det er selvsagt teknisk mulig å omprioritere fôrbygg og fôrhavre til mat, men dette er forbrukerstyrt, sier statssekretær Terje Helleland i Landbruks- og matdepartementet til NRK. Han har liten tro på momsendringer selv om det vil kunne virke noe, fordi det er en «svært byråkratisk og administrativt krevende».

Powered by Labrador CMS