Nyheter

Norges beste eplemost kåret

I kategorien blandingsmoster ble førsteplassen delt mellom Safteriet fra Rogaland og deres blanding Eplemost Aroma/Summerred og Dyre Gård fra Østfold sin økologiske blanding av eplemost og gulrotjuice.

Publisert Sist oppdatert

To av landets beste eplemoster lages altså i Østfold. Da landets beste eplemost ble kåret på Mathallen i Oslo sist uke, gikk Dyre gård i Rygge gikk seirende ut i blandingskategorien, mens EpleMoss fra nabokommunen Moss ble nummer to.

EpleMoss kom på en annenplass i år – som i fjor. Vinneren i kategorien én eplesort gikk til Ringi Gård fra Akershus for sin Ringi James Grieve.

78 produsenter fra hele landet deltok i kåringen som er et samarbeid mellom Norsk Eplefest og Apéritif, og arrangeres for fjerde gang.

Eplemostene som deltar i den årlige kåringen er verken filtrert eller tilsatt konserveringsstoffer. De lages ved at eplene presses, mosten pasteuriseres for holdbarhetens skyld, og deretter tappes de i flasker eller boks, uten filtrering. Slike eplemoster er derfor grumsete og har gjerne bunnfall som er med på å fylle ut smaksbildet.

Juryen testet totalt 78 moster fra følgende fylker: Akershus, Buskerud, Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Telemark og Østfold.

Smakspanelet bestod av Ragnhild Wright Ousland, vinkelner, Vaaghals, Jessica Senning, vinkelner, Popolare, Cecilie Magnusson, vinkelner, Louise, Chris Grøtvedt, barsjef, The Thief og Aksel Kolstad entertainer og eplemostelsker, Cafe de Consert

Eplehøsten 2014 går inn i historien som en av de beste, ifølge Jan Meland, prosjektleder for Frukt i fokus ved Landbrukets hus, Gvarv i Telemark. Særlig store er avlingene i fruktområdene på Vestlandet. Årets avling har vært den største på seks år.

Powered by Labrador CMS