Nyheter

Norsk brød under press

Lave melpriser i Europa kombinert med lave tollsatser gjør det billigere å importere brøddeig som stekes til ferdig brød i Norge, enn å produsere brødene i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra Statens Landbruksforvalting viser at importen av brøddeig økte med 36 prosent mellom 2007 og 2011. Samtidig økte import av brød med 11 prosent, kaker med 12 prosent og «øvrig bakverk» med 21 prosent.

– Brød, kaker og bakverk står for størsteparten av veksten i importen av bearbeidede landbruksvarer. Den store importveksten henger nok sammen med svært gunstige tollsatser på disse varene, sier seksjonssjef Jens Tjentland i Statens Landbruksforvaltning til Aftenposten.no.

Importen er størst fra Sverige, Danmark, Frankrike og Belgia.

Daglig leder i Baker- og konditorbransjens landsforening, Anders Vangen, er bekymret over utviklingen.

– Fortjenesten hos norske bakerier har gått ganske mye ned i løpet av de siste årene. Det fører til en nedbygging av norsk bakerbransje. Det norske brødet og bransjen er nå under betydelig press. Dette er en situasjon vi har vært bekymret over i flere år og som vi er i dialog med myndighetene om, sier Vangen til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS