Foto: Jon Marius Nilson

Nyheter

Norsk tradisjonsmat på Unescos verdensarvliste

Publisert Sist oppdatert

Generalforsamlingen i Unesco har nylig vedtatt å gi Norges Bygdekvinnelag status som en rådgivende organisasjon innenfor immateriell kulturarv og ekspert på norsk tradisjonell matkunnskap.

På samme liste finnes det franske tradisjonelle kjøkkenet, og i 2017 fikk Italia samme anerkjennelse for sin napolitanske pizza. Nå er også Norges Bygdekvinnelag tildelt denne gjeve anerkjennelsen for sitt arbeid med formidling av norsk tradisjonsmat.

– Dette er en historisk dag og en stor anerkjennelse av det arbeidet og engasjementet bygdekvinner over hele landet har bidratt med gjennom generasjoner for å holde i hevd den praktiske kunnskapen om mattradisjoner og bruk av lokale råvarer, sier Ellen Krageberg, leder i Norges Bygdekvinnelag, i en pressemelding.

De fleste forbinder Unesco med vern av kulturbygg og naturområder av universell verdi. I dag finnes det over 1000 steder med en slik status. I Norge har vi blant annet stavkirker og helleristninger på den materielle verdensarvlisten, Australia har The Great Barrier Reef og Egypt har de over 4600 år gamle pyramidene.

Vern av den immaterielle kulturarven betyr å ta vare på levende tradisjoner som en del av vår kulturarv og identitet. Denne status Norges Bygdekvinnelag nå har fått, fører med seg et stort ansvar, noe Kulturministeren understreker i sin gratulasjon. Hun utfordrer bygdekvinnene til å fortsette arbeidet med å formidle, fortelle og ta vare på denne arven.

– Det handler om alt fra mat og håndverkstradisjoner til det dere har gjort for å ta vare på norske bygder, sier Trine Skei Grande.

I Norge har fem frivillige organisasjoner status som rådgivende organisasjoner under Unesco, deriblant Norsk Husflidslag, Norsk institutt for folkedans og folkemusikk og Forbundet Kysten.

For å gjøre norsk tradisjonsmat mer tilgjengelig for folk og for å holde kunnskapen i hevd, lanserte Norges Bygdekvinnelag i 2017 nettstedet www.norsktradisjonsmat.no . Her er det publisert filmer, fagartikler og 900 oppskrifter på populære tradisjonsmatretter. Disse er samlet inn fra lokale bygdekvinnelag over hele landet.

Powered by Labrador CMS