Nyheter

Norske kokker velger mer norsk

Norske kokker blir stadig mer opptatt av å velge norske råvarer. Norsk lam og sjømat er favorittene, ifølge en ny undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Norsk fisk og skalldyr etterfulgt av norsk lam og viltkjøtt står øverst når norske kokker velger norske råvarer. En spørreundersøkelse blant norske kokker som Gastronomisk Institutt har gjort for KSL Matmerk, viser at norsk lammekjøtt i løpet av de fem siste årene har tatt steget fra å være sesongråvare til å bli et produkt som kokkene mener er best, uansett sesong. I føge undersøkelsen har også norsk spekemat og ost fått høyere status. Kokkene er dessuten blitt mer opptatt av at den norske maten kan knyttes til historie og opprinnelse, heter det i en en pressemelding fra KSL Matmerk.

– Kokkenes holdninger til norske råvarer er meget bra. De er stolte av det vi har i Norge. Lokale matvarer med en historie er noe som «selger», og noe kokkene ønsker å bruke. Men ikke for enhver pris. Varene må dessuten være tilgjengelige, sier prosjektansvarlig Britt Elisabeth Olsen i Gastronomisk Institutt.

Tore Jarmund i KSL Matmerk mener kokkene har stor innflytelse på hvordan forbruksmønsteret og forbrukermarkedet for mat utvikler seg.

– Denne undersøkelsen gir oss viktig kunnskap om hvordan det profesjonelle markedet vurderer og bruker norske råvarer. Samtidig peker den på viktigheten av at norske produsenter og matprodukter er synlige og tilgjengelige der kokkene gjør sine innkjøp, sier Jarmund.

Powered by Labrador CMS