Nyheter

Nortura kutter narasin i kyllingproduksjon

Nortura meldte tirsdag ettermiddag at de starter et eget prosjekt for å fremskynde utfasing av narasin i kyllingfôr i løpet av to år.

Publisert Sist oppdatert

Nortura deltar allerede i et planlagt forskningsprosjekt i regi av Veterinærinstituttet, med hensikt å kunne fase ut narasin som tilsetningsstoff i fôr til ordinær kylling i løpet av noen år. Narasin-fri kyllingproduksjon finnes som kjent allerede i småskalaproduksjoner, som Smaalenene Gårdskylling, også det et Nortura-produkt. Narasin er et middel som hindrer tarmsykdom hos kylling, men har den uheldige bivirkningen at kyllingene utvikler antibiotokaresistens. Kylling og antibioikaresistens har vært en stor mediesak de siste dagene.

Nå starter Nortura i tillegg et eget prosjekt for å styrke fremdriften i arbeidet, og har satt som mål at all Norturas kylling er narasin-fri innen utgangen av 2016.

– Vi støtter myndighetenes arbeid, men ønsker trykk på dette nå, og har som mål at all Norturas kylling er narasin-fri innen utgangen av 2016. Vårt prosjekt vil være et viktig bidrag for å gi nødvendig kunnskap og erfaring til bruk i myndighetenes forskningsarbeid, sier visekonsernsjef Egil Olsvik i en pressemelsing.

Kylling som ikke får narasin, får i stedet en vaksine når de er èn dag gamle. Målet er at flest mulig av Norturas kylling får slik vaksine neste år, og at narasin kan fases fullstendig ut innen utgangen av 2016. Småskalaproduksjon som er narasin-fri har noe høyere antibiotikabruk enn vanlig kyllingproduksjon, som følge av mer tarmsykdom. Det ønsker man ikke i ordinær kyllingproduksjon.

– Vi kan ikke akseptere økt antibiotikabruk i vanlig kyllingproduksjon der hovedvolumet av kyllingen er, fordi det vil øke muligheten for utvikling av antibiotikaresistens. Dersom vi lykkes i å bytte ut narasin med vaksine hos størstedelen av norsk kylling uten å måtte bruke mer antibiotika, er det et viktig gjennombrudd, sier Olsvik.

Nortura setter også i gang flere andre tiltak, som sterkt fokus på renhold, hygiene, gode rutiner og desinfisering mellom kyllinginnsett på gårdene samt tilbud om vaskekurs for alle kyllingprodusenter og tettere samarbeid med bransje og myndigheter om kartlegging og forskning.

Powered by Labrador CMS